• VEĽKONOČNÁ BURZA

          • Dňa 29.03 2023. sa uskutočnil druhý ročník Veľkonočnej burzy. Atmosféra bola výborná, káva nás osviežila, múčniky chutili a Veľkonočné výrobky boli vskutku úžasné.

            Ďakujeme za ochotu a pomoc všetkým rodičom, triednym učiteľom a samozrejme veľká pochvala patrí našim šikovným deťom. Pripomíname aj charitatívny účel tejto burzy. 

            Trieda ktorá sa rozhodne poporiť zo svojho finančného zisku psychiatrických pacientov v Hornooravskej nemocnici,ktorý sú počas dlhej liečby izolovaný, môže určenú sumu priniesť pani Danke Kocúrovej do kancelárie vedúcej školskej jedálne.

            Bc. Martina Jurčáková

          • OKRESNÉ KOLO PYTAGORIÁDY

          • V dňoch 20. a 21.  marca 2023 sa konalo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Naši žiaci dosiahli pozoruhodné výsledky a zaradili sa v celkovom hodnotení medzi najlepšie školy okresu. Tento ročník bol výsledkovo  najlepší za posledné roky. Našim žiakom gratulujeme ku výsledkom a taktiež učiteľom, ktorí na ich úspechoch majú nemalú zásluhu.

            PREHĽAD VÝSLEDKOV NAŠICH ŽIAKOV:

            KATEGÓRIA P3

            1.miesto: Adam Vajdečka

            3.miesto: Zara Joštiaková

            Úspešný riešiteľ: Maroš Kapičák

             

            KATEGÓRIA P4

            Úspešná riešiteľka: Andrea Sochuliaková

             

            KATEGÓRIA P5

            2.miesto: Martina Sameliaková

             

            KATEGÓRIA P6

            2.miesto: Filip Vajdečka

             

            KATEGÓRIA P7

            Úspešná riešiteľka: Vanesa Gudjončíková

            Ing. Marián Beňadik

          • BIBLICKÁ OLYMPIÁDA

          • Žiačky 8.B triedy Sárka Grebáčová, Marianka Kormančíková a Vaneska Ruľáková sa v utorok 28.3.2023 zúčastnili dekanátneho - okresného kola biblickej olympiády. Zmerali si svoje vedomostné sily so súťažiacimi deviatich škôl v oblasti starého aj nového zákona v knihách Nehemiáš, Ester, Judita a Prvý Petrovi list. Získali krásne 2. miesto. Gratulujeme

            Mgr. Viera Poláková

          • Národný projekt edIT

          • Naša škola sa v júni 2021 zapojila do Národného projektu eDIT a vďaka splneniu všetkých požiadaviek, sme získali pre učiteľov 18 kvalitných NTB a 19 tabletov pre žiakov. 

             „Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.“

             

            Hlavné ciele:

            • zlepšenie technologickej pripravenosti na výučbu

            • sanácia rizikových skupín ohrozených školským neúspechom

            • koordinovaná digitálna transformácia škôl

            Vedenie školy

          • DEŇ VODY

          • Deň 22. marec 2023 prežili žiaci aj učitelia v znamením modrej farby. Prečo? Pretože prišli do školy  v modrom oblečení a venovali sa téme vody počas vyučovania. Voda – všedná a nenápadná,  pritom však dôležitá a potrebná.

            Malí prváci si prečítali príbeh o potrebe vody, pozreli si rozprávku a naučili sa básničku. Hrali sa so slovami napísanými na malých kvapkách.

            Druháci si zopakovali učivo slovenského jazyka  a matematiky na cvičeniach prepojených s vodnou tematikou. Dozvedeli sa, že deti v Afrike musia za vodou prejsť denne 6 km.

            Tretiaci si pozreli rozprávku.  Tematiky prepojené učivo viacerých predmetov vypracovali v pracovných listoch. Veľmi sa im páčila aj prezentácia o vode.

            Žiaci štvrtého ročníka na  výtvarnej výchove vyrábali rybu. Dievčatá vymaľovali rybu obrázkami podľa vlastnej fantázie. Chlapcov pri maľovaní ryby inšpirovala legenda.  

            Dúfame, že sa deťom páčil modrý Deň vody a uvedomujú si potrebu  denne šetriť pitnou vodou pri  každodenných domácich činnostiach.

            Mgr. Mariana Stopjaková

          • PONOŽKOVÁ  VÝZVA  2023

          • Slogan tohtoročnej Ponožkovej výzvy je S nami, nie pre nás!“

            Preto sme dnešný deň v škole medzi nás priniesli inakosť/rozdielnosť vo farbe rozdielnych ponožiek a zároveň zdôraznili rovnocennosť svojím rovnakým čiernobielym oblečením. Verím, že spoločne budeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti nielen oblečením, ale hlavne svojím správaním. Cez poznanie vlastnej identity lepšie pochopíme „inakosť“ ľudí vo svojom okolí.

            Zahoďme predsudky, vzájomne sa rešpektujme a pomáhajme si! Nehľadajme rozdiely, ALE spoločné záujmy!

            Mgr. Iveta Mydlárová

          • Výchovný koncert 20.3.2023 

          • Výchova umením? Prečo nie. Žiaci 4.-9.ročníka sa mali možnosť netradične oboznámiť s činnosťou Konzervatória v Žiline. Prečo netradične? Program bol interaktívny a snažil sa ukázať cestu školou od prijímacích pohovorov až do absolvovania posledného ročníka. 

            Na príbehu opernej divy mali žiaci možnosť preniknúť spevom ľudových piesní, operným spevom, hudbou, baletom, hovoreným slovom, skrátka všetkým, čo absolvent konzervatória musí ovládať. Zazneli nádherné piesne i árie známych i menej známych opier. Cesta byť dobrým umelcom je namáhavá, ale ak má niekto predpoklady a záujem, dá sa zvládnuť. Možno aj medzi žiakmi školy je ukrytý umelec. Uvidíme. ;)

          • Medzinárodná výtvarná súťaž Detská mapa sveta

          • Geografický ústav SAV vyhlásil ďalší ročník medzinárodnej súťaže Detská mapa sveta 2023.  Témou tohtoročného ročníka je Mapa môjho budúceho sveta. Kresby v 4 kategóriách museli mať jasné a zrozumiteľné posolstvo. Obrázky mohli byť znázornené tradičnými metódami alebo počítačovou grafikou.

            Z našej školy sme zaslali 15 súťažných prác žiakov 2.-7.ročníka v II. a III. kategórii. Držíme palce našim výtvarníkom.

            Mgr.Róbert Repka

             

          • MAJSTROVSTVÁ ORAVY V KLASICKÝCH ŠÍPKACH

          • Uplynulý víkend sa v našej obci uskutočnili už v poradí 4.majstrovstvá Oravy v klasických šípkach. 
            Súťažilo sa v rôznych kategóriách. Súťaže sa zúčastnili aj viacerí žiaci našej školy, ktorí nás reprezentovali v juniorskej kategórii  U13 .​​​​​​​

            Žiakom sa veľmi darilo, o čom svedčia aj výsledky:

            1.miesto  – Šimon Janotka, 7.A – Majster Oravy

            2. miesto – Patrik  Resutík, 7.B – Vicemajster Oravy

            4.miesto – David Ruľák, 7.A

            Ďakujeme žiakom za úspešnú reprezentáciu školy a veríme, že tento šport pritiahne aj ďalších žiakov, pretože súťaž v hádzaní šípok nie je len o presnosti hodu na terč, ale rozvíja aj logické či kombinatorické myslenie ako aj matematické zručnosti sčítania, odčítania a násobenia čísel.

            Mgr. Katarína Resutíková

          • Súťaž v rýchlosti skladania Rubikovej kocky 3x3x3

          • Rubikova kocka je mechanický hlavolam, ktorý v roku 1974 vynašiel maďarský sochár a architekt Ernő Rubik. Bol výnimočne obľúbený v 70. a 80. rokoch 20. storočia, keď sa vyrábal v miliónových sériách. Dňa  15.3.2023 sa na našej škole uskutočnil 3.ročník  súťaž v rýchlosti skladania Rubikovej kocky 3x3x3.

            Do súťaže sa prihlásilo 27 žiakov 1.-9. ročníka (12 dievčat, 14 chlapcov), ktorí vedia poskladať  nielen Rubikovú kocku 3x3 ale  niektorí aj 2x2, 4x4, 5x5, 6x6, 7x7, megamix, sguare-1 alebo pyramix.

            Najlepší žiaci školy postupujú do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční 19.04.2023. Regionálne kolo organizuje naša škola v priestoroch KD. Tešíme sa žiaci na vaše výkony ;)

            V školskom roku 2022/2023 sa naši žiaci umiestnili nasledovne:

            KOCKA 3x3

            Kategória CHLAPCI:

            1.stupeň:

            1. miesto:  Adam Vajdečka, 3.A

            2.miesto: Adam Sirotiar, 3.B

            3.miesto: Matej Pisarčík, 4.A

            2.stupeň:

            1.miesto: Filip Vajdečka, 6.A

            2.miesto: Jakub Rusnák, 9.A

            3.miesto: Timotej Kopta, 9.A

            Kategória DIEVČATÁ:

            1.stupeň:

            1.miesto: Andrea Sochuliaková, 4.A

            2.miesto: Nina Šimurdová, 4.A

            3.miesto: Viktória Janotková, 4.A

            2.stupeň:

            1.miesto: Laura Kvasničáková, 7.A

            2.miesto: Laura Riegerová, 7.A

            3.miesto: Martina Sameliaková, 5.A

            KOCKA 2x2 – Jakub Rusnák, 9.A

            PYRAMIX – Šimon Janotka, 7.A

             

            MAJSTER ŠKOLY: Timotej Kopta, 9.A –  14 rôznych typov kociek + 3x3x3 skladá so zaviazanými očami

            Ďakujeme za pomoc pri miešaní Rubikovej kocky Jakubovi Rusnákovi, Timotejovi Koptovi ktorí zabezpečili, že všetci žiaci mali rovnako zamiešanú kocku.

            Mgr. Veronika Kureková, Mgr. Katarína Resutíková

          • Riaditeľské voľno - 24.03.2023

          • Milí rodičia a žiaci,

            Riaditeľka ZŠ s MŠ Oravské Veselé Mgr. Zuzana Krúpová v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov (podľa § 150 ods. 5)

            udeľuje žiakom ZŠ s MŠ dňa 24.03.2023 /piatok/ riaditeľské voľno z technických príčin.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Mgr. Zuzana Krúpová
            riaditeľka školy

          • TECHNICKÝ ŠIKULA

          • Dňa 09.03.2023 sa uskutočnila zábavná súťaž pre mladých technikov z oravských základných škôl, určená 2-členným družstvám žiakov 7. – 8. ročníka, ktorú organizovala Stredná odborná škola polytechnická Kňažia (DK). Našu školu reprezentovali žiaci 8. ročníka: Adam PisarčíkĽubomír Pikula.

            Súťažilo sa na troch stanovištiach, ktoré preverili nielen logické, ale aj technické vedomosti a manuálne zručnosti.

            Úlohou žiakov bolo v priebehu 180 minút čo najrýchlejšie vyriešiť zadané technické a logické úlohy a následne preukázať manuálne zručnosti pri zostrojení jednoduchého výrobku – dreveného rapkáča – podľa priložených výkresov a s pomocou určeného pracovného náradia. 

            Žiaci počas súťaže preukázali schopnosť spolupracovať, efektívne si rozdeliť úlohy a domov si odnášali nové skúsenosti a vecné odmeny.

            Mgr. Lucia Stopjaková

          • Prekvapenie od našich žiakov :)

          • Dnešný deň oslavujú ženy svoj sviatok, prijmite od nás kvet ako znak úcty a rešpektu! Takto krásne sa nám prihovorili dnes naši deviataci. 

            Na ráno si pripravili deviataci do školského rozhlasu krátky príhovor, ktorým nás veľmi potešili. Rovnako ako prekvapenie od našich kolegov džentlmenov, ktorí nám v zborovni zanechali kvetinový odkaz ;)  Ďakujeme.

            Dnešný deň 8.3. si pripomíname Medzinárodný deň žien  - často označovaný skratkou MDŽ.

            Je  to medzinárodne uznávaný sviatok stanovený k výročiu štrajku
            40 000 newyorských žien, ktoré bojovali za svoje práva.

            Vyjadriť žene, že je výnimočná a vzácna nie je nikdy zbytočné. Tento deň sa oslavuje preto, že silné ženy v minulosti bojovali za svoje práva a preto je dnes postavenie žien v spoločnosti také, aké je. Žena, jemná, nežná no silná a nezastaviteľná. Preukážte jej úctu a uznajte, že je úžasná taká aká je. Tento deň je na to stvorený - je to predsa deň všetkých žien.

            Milí spolužiaci,

            Nielen v dnešný deň,

            zaželajte všetkým  ženám len to najlepšie, veď ženy vnášajú do života hodnoty a zároveň ochraňujú rodinu, sú milujúce matky, manželky a babky, sú plné pokory a ľudského dobra.

            Naši učitelia urobili krásne gesto, pani učiteľky zastúpili dnešný deň na dozore cez prestávky.

            Milí žiaci, akým gestom spríjemnite dnešný sviatok   pani učiteľkám, pani upratovačkám, pani kuchárkam, maminkám babkám, ženám ?

            Vždy majte chlapci na pamäti, že žena je krehká bytosť, treba ju chrániť a pomáhať jej.

          • Bezpečne na internete

          • Počas mesiaca február 2023 sme sa na hodinách Informatiky a v rámci krúžku Malí programátori zamerali aj na prevenciu nástrah na internete. Snažili sme sa našich žiakov pripraviť na zodpovednejšie používanie online technológií a mobilných telefónov. Zrealizovali sme rôzne aktivity v rámci I. aj II. stupňa.

             

            Veľa sme diskutovali na danú tému, čo by mali vedieť o internete, aké pravidlá by mali na internete dodržiavať, popísali sme si aj nebezpečenstvá, ktoré hrozia. So žiakmi sme však vyzdvihli aj mnohé pozitíva, ktoré nám priniesli digitálne technológie. V rámci projektu www.ovce.sk sme sledovali poučné rozprávky, ktoré pôsobia ako prevencia a žiakom vtipne nastavujú zrkadlo ich nevhodného správania sa. Vo vzdelávacej platforme www.kozmix.sk sme si so žiakmi I. stupňa zas overili pochopenie získaných informácií a ich uplatnenie v bežnom živote. “Robin” (seriál RTVS) ukázal žiakom nevšedné dobrodružstvo a ešte nevšednejšie rozuzlenie príbehu. Tento psí hrdina podáva deťom návody, ako sa zachovať v nečakaných situáciách.

            Starší žiaci si otestovali svoje znalosti v kvíze o digitálnej bezpečnosti, vytvorenom odborníkmi na internetovú bezpečnosť z Avastu v spolupráci s youtuberom Selassiem. Informácie o bezpečnosti na internete si utvrdili pozretím veľmi podnetných a zábavne natočených videí od zmudri.sk.

            Užitočné linky, ktoré môžu poradiť rodičom a pomôcť v rôznych situáciách súvisiacich s používaním digitálnych technológií:

            1.stupeň

            Animovaný seriál o digitálnej bezpečnosti
            ttps://bezpecnenanete.eset.com/sk/tag/hey-pug/

            Zvieracia galaxia Animália - ako bezpečne surfovať na nete
            ttps://bezpecnenanete.eset.com/sk/tag/animalia-8/

            2.stupeň

            Vzdelávací portál plný praktických video kurzov pre školy, učiteľov a študentov
            https://zmudri.sk/

            Online kurz od Selassieho a Avastu
            https://www.avast.com/sk/besafeonline/online-kurz

            Vyučujúci INF