• ÚSPECH NA OKRESNOM KOLE

          • Na okresnom kole Olympiády slovenského jazyka a literatúry našu školu reprezentovala víťazka školského kola Marianna Kormančíková z 9.b triedy.

            Uspieť v  troch kolách okresného kola ( test, transformácia textu a ústny prejav) nebolo vôbec jednoduché. Marianna obsadila 4.miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou okresného kola.

            GRATULUJEME!

            Mgr. Róbert Repka

          • VÝROBA ADVENTNÝCH VENCOV

          • Adventný čas je čas očakávania príchodu VIANOC. Tento čas nám symbolicky pripomína adventný veniec. Naši žiaci 5.-9. ročníka v stredu 29.11. 2023 si spolu za pomoci učiteliek urobili krásne andventné vence. Cieľom bolo využiť pri výrobe rôzné nápady a svoju kreativitu, používať čo najviac prírodného materiálu a vedieť si zhotoviť veniec z čečiny. V neposlednom rade prispieť k rodinnej pohode pri zapálení sviečok na adventnom venci. Pri vchode do školy sme vystavili tieto výrobky a nastavili sa na Vianocný čas.

            Aj takouto formou naši žiaci prispeli k príjemnej predvianočnej atmosfére v našej škole a tešíme sa, že sa takto učia citlivejšie vnímať adventný čas.

            Ing. Magdaléna Maslaňáková, Mgr. Viera Poláková

          • Diskotéka pred Adventom

          • Žiaci 9.B sa 23.11.2023  postarali o zorganizovanie disco - poobedia pre žiakov nižších ročníkov. Za hojnej účasti svojich spolužiakov mohli spolu stráviť čas až do 19:00 hodiny, počas ktorého sa výborne bavili, mohli byť vylosovaní a získať tombolu, alebo si mohli zakúpiť vafle, hot-dog, koláčiky a tiež hranolky. Koho premohol smäd, ponúkali čapovanú kofolu. 

            Žiaci sa zapojili do metlového tanca i opakovali tanečné kroky. Veľmi pekne zorganizované. Deviataci navzájom spolupracovali a na záver všetko dali do pôvodného stavu, ako pred diskotékou. Získali viaceré pochvaly.

            Jediné, čo sa budeme snažiť a sľúbili sme to aj vedeniu školy napraviť, že na ďalšej diskotéke, ktorú budú organizovať žiaci 9.A,  sa pokúsime  ponúknúť  žiakom zdravé pochutiny. 

            Mgr. Viera Poláková

          • Florbal - mladší žiaci

          • Dňa 29. 11. 2023 sa mladší žiaci našej školy zúčastnili obvodového kola vo florbale. V silnej konkurencii obsadili 2. miesto a postúpili do okresného kola. Víťazom blahoželáme a držíme palce v ďalších bojoch o umiestnenie v okresnom kole.

            Mgr. Milan Prídavok
            tréner

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • Dňa 21.novembra 2023 sa na našej škole uskutočnila Olympiáda v anglickom jazyku.  Olympiáda je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov v anglickom jazyku, rozširovať záujem žiakov o sebavzdelávanie, zvyšovať záujem o štúdium cudzích jazykov, prispievať k účelnému využívaniu voľného času.

            OAJ má písomnú a ústnu časť. Cieľom písomnej časti bolo preveriť jazykové kompetencie súťažiacich
            (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, praktické ovládanie jazyka). Ústna časť bola zameraná na samostatný prejav na základe vizuálneho stimulu a situačných úloh. Do súťaže sa prihlásilo 20 žiakov, ktorí sa popasovali so všetkými úlohami na vysokej úrovni. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. Na okresné kolo postupujú víťazi každej kategórie.


            Výsledky súťaže: 1.kategória( žiaci 5,6,7 ročníka)
            1. miesto: Ester Mydlárová 7.A
            2. miesto: Mária Pikulová 5.A
            3. miesto: Martina Sameliaková 6.A


            2. kategória (žiaci 8,9 ročníka)
            1. miesto: Matej Kozoň 8.B
            2. miesto: Juraj Vojtas 9.B
            3. miesto: Oliver Štrauz 9.A


            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a víťazom gratulujeme.


            Mgr. Jana Lietavcová, učitelia AJ

          • iBobor 2023/2024 - vyhodnotenie

          • V dňoch 6.  až  10. novembra 2023  prebiehala na našej škole informatická súťaž - iBobor.  Do celoslovenskej súťaže sa zapojilo niekoľko našich žiakov z 2. ročníka a všetci žiaci od 3. až po 9. ročník. Žiaci si zmerali svoje sily v niekoľkých súťažných kategóriách v  prostredí EduPage počas vybranej vyučovacej hodiny.

            Jednotlivé úlohy boli zamerané na rôzne oblasti v Informatike: fakty, porozumenie informáciám, programovanie, praktické a technické otázky, logika, IKT v každodennom živote a matematické základy informatiky. Tento ročník na našej škole bol výnimočný tým, že všetky prvé miesta obsadili dievčatá. Tešíme sa tiež početnej skupine úspešných riešiteľov.

            V  informatickej súťaži na našej škole boli úspešní žiaci:

            Súťažná kategória Drobci (2. – 3. ročník ZŠ):

            1. miesto:    SOFIA HRUBJAKOVÁ 3.A
            2. miesto:    Marko Mušák 2.A, Adam Balcerčík 3.B, Karolína Kozoňová 3.A

            Martin Kvasničák 3.A, Slávka Račeková 3.A

            1. miesto:    Mária Vianneya Sekulová 3.B

             

            Úspešní riešitelia:   Diana Tarčáková 2.B, Sebastián Pňaček 3.A, Sofia Jurčáková 3.A, Roman Janotka 3.A, Matúš Šimurda 3.A, Zuzana Matušáková 3.B, Aneta Pekarčíková 3.B

             

            Súťažná kategória Bobríci (4. – 5. ročník ZŠ):

            1. miesto:    ANDREA SOCHULIAKOVÁ 5. A
            2. miesto:    Samuel Rejduga 5.A,  Jakub Balcerčík 5.A
            3. miesto:    Viktória Janotková 5.A

             

            Úspešní riešitelia:   Melánia Dibalová 4.A, Lukáš Grebáč 4.A, Eliška Joštiaková 4.A, Zara Joštiaková 4.A, Laura Štrausová 4.A, Anabela Tomašáková 4.A, Adam Vajdečka 4.A, Nina Vojtasová 4.A, Lucia Gabrielová 4.B,  Michal Grebáč 4.B, Alžbeta Kormančíková 4.B, Marek Kumor 4.B, Laura Pindiaková 4.B, Adam Sirotiar 4.B, Ľuboš Božeňák 5.A, Olívia Janotková 5.A, Jakub Pjontek 5.A,  Peter Bajčičák 5.B, Nela Balcerčíková 5.B, Anabela Somsedíková 5.B, Nina Stašáková 5.B

             

            Súťažná kategória Benjamíni (6. – 7. ročník ZŠ):

            1. miesto:    EVA LIETAVCOVÁ 7.A
            2. miesto:    Martina Sameliaková 6.A, Filip Vajdečka 7.A
            3. miesto:    Sofia Mušáková 6.B

             

            Úspešní riešitelia:   Adela Kormančíková 6.A, Aneta Zboroňová 6.A, Natália Kureková 6.B, Marcel Babečka 7.A, Ema Kocúrová 7.A, Bianka Juriťáková 7.A, Martin Pindiak 7.A, Viliam Rak 7.A

             

            Súťažná kategória Kadeti (8. – 9. ročník ZŠ):

            1. miesto: VANESA RUĽÁKOVÁ 9.B
            2. miesto: Matej Kozoň 8.B, Martin Chromek 9.B
            3. miesto: Šimon Janotka 8.A

             

            Úspešní riešitelia:   Vanesa Gudjončíková 8.A, Ivana Stopjaková 8.B, Sofia Ganobčíková 8.B, Naďa Balcerčíková 9.A, Raul Ganobčík 9.A, Marianna Kormančíková 9.B, Juraj Vojtas 9.B, Michal Chromek 9.B,  Tomáš Gudjončík 9.B, Dávid Joštiak 9.B

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za aktívnu účasť i chuť na sebe pracovať. Blahoželáme našim žiakom a tešíme sa na ďalší ročník súťaže!

             

            Mgr. Lenka Raková Štrausová

          • Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu

          • Dňa 13.11.2023 sa v Krušetnici uskutočnil šachový turnaj Školských majstrovstiev okresu Námestovo žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu. Turnaja sa celkovo zúčastnilo viac ako 100 žiakov z ôsmich základných škôl.

            V tejto kráľovskej hre zvíťazili aj naši žiaci. Na Krajské kolo postupuje z našej školy Viliam Rak zo 7.A triedy a Marieta Floreková zo 7.B.

            Výsledky:

            Kategória chlapci do 8 rokov:

            3. miesto Adam Balcerčík

            Kategória chlapci do 9 rokov:

            3. miesto Adam Vajdečka

            Kategória chlapci do 12 rokov:

            1.miesto Viliam Rak

            3. miesto Adrián Kurek

            Kategória chlapci do 13 rokov:

            1. miesto Filip Vajdečka

            3. miesto Joshua Jurkulák

            Kategória dievčatá do 11 rokov:

            2.miesto - Andrea Sochuliaková

            Kategória dievčatá do 13 rokov:

            1.miesto Marieta Floreková

             

            Blahoželáme všetkým zúčastneným. Turnaj sa niesol v kľudnej a priateľskej atmosfére, aj keď žiaci bojovali urputne. Víťazi si odniesli diplomy a medaily a dúfame, že aj dobrý pocit z odohratých partií.

            Mgr. Veronika Kureková
            Vedúca šachového krúžku
            .

          • Exkurzia ku Gorazdovej kaplnke a hrobu Martina Hamuljaka

          • Žiaci 7.A triedy dňa 8.11 a žiaci 7.B triedy dňa 6.11 sa zúčastnili krátkej dejepisnej exkurzie do Námestova. Osobne prítomní žiaci si vypočuli historické zaujímavosti na mieste, kadiaľ pravdepodobne utekal Gorazd smerom do Poľska.

            A teraz pre túto spomienku a úcty k nášmu PRVÉMU SLOVENSKÉMU svätcovi stojí kaplnka.Námestovský cintorín je miestom pochovania národovca, jasenického rodáka Martina Hamuljaka, ktorému sme prejavili úctu krátkym zastavením.

            Žiaci tiež venovali tichú spomienku bývalej zosnulej pani zástupkyni Evke Brunčákovej, ktorej predniesli krátku modlitbu.Takto žiaci v novembrovom čase v družnej triednej atmosfére spojili poučné, príjemné a užitočné.

            Mgr. Viera Poláková

          • Aktivity v rámci programu Zelenej školy

          • V dňoch 23.10.2023 – 25.10.2023 sa Daniela Pisarčíková (9.B) a Tomáš Kocúr (9.A) zúčastnili na kurze Elektroodpad-Dopad, určenom pre školy zapojené do jeho 7. ročníka.

            Obsahom kurzu boli hravé a tvorivé aktivity k téme Elektroodpad. Žiaci zažili pobyt v krásnej prírode zaježovských lazov spolu s rovesníkmi z desiatich škôl z celého Slovenska. Hneď na úvod kurzu absolvovali exkurziu do firmy ZEDKO na spracovanie elektroodpadu. Počas tohto školského roka budú prinášať mnohé zaujímavé aktivity a informácie pre našu školu.V dnešnej dobe

            problém so spracovaním elektroodpadu narastá. Masívna produkcia elektrospotrebičov, znížená cena predaja, pocit prestíže a náš súčasný spôsob života neustále zvyšujú dopyt po novom tovare, na čo dopláca celé životné prostredie a najviac krajiny globálneho juhu. Z tých sa totižto stávajú skládky toxického a nebezpečného odpadu.Pandémia a presunutie mnohých aktivít "do onlinu" tieto problémy ešte viac posilnila.Spoločnosť Živica so spoločnosťou SEWA tejto problematike venujú väčšiu pozornosť. Realizujú spoločne už siedmy ročník projektu Elektroodpad-Dopad, do ktorého sa zapojila aj naša škola.  

            CIELE PROJEKTU sú:

            - poukázať na životný cyklus elektrospotrebičov od ich výroby cez každodenné používanie až po likvidáciu

            - ukázať žiakom možnosti vlastného zodpovedného správania sa v tejto téme

            - vytvorenie školských tímov, kde budú mladí ľudia samostatne viesť vzdelávanie pre svoju školskú komunitu a prinášať nové nápady a riešenia

            PaedDr. Daniela Pisarčíková

             

          • Besiedka pre starých rodičov

          • Keďže október je mesiac úcty k starším, naši druháci a tretiaci sa rozhodli netradičným spôsobom prejaviť úctu a lásku svojim starým rodičom. Pripravili pre nich spolu s pani učiteľkami besiedku, ktorou im chceli vyjadriť svoju vďaku za všetko, čo pre nich robia.

            Deti prekvapili babky a dedkov pekným programom, básničkami, pesničkami, tančekmi, scénkami a vlastnoručne vyrobenými darčekmi. Bolo krásne pozorovať vzájomnú lásku, pozornosť a dôveru, ktorú si prejavovali obe strany. Deti boli pri prezentovaní programu uvoľnené a spontánne, boli šťastné, že majú takých vzácnych divákov. A keďže starí rodičia prišli do školy, museli splniť aj pár školských úloh, za čo ich deti potom s radosťou oznámkovali. Veríme, že sa nám podarí túto krásnu aktivitu zopakovať aj na budúci rok.

                                                                                                  Mgr. K. Resutíková, Mgr. M. Kocúrová,
            Mgr. M. Stopjaková

          • Projekt SADOVO vo finále

          • Dnes  sme na školskom pozemku v rámci projektu SADOVO v spolupráci s neziskovou organizáciou ŽIVICA.,  vysadili  ovocné stromy starých vzácnych odrôd. V spolupráci s odborníkmi žiaci sadili a nasávali hodnotné informácie, ktoré si odnášajú do života.

            Do projektu bola zapojená 8.B trieda, ktorá preberá patronát nad ochranou ovocného sadu. Žiaci sa zúčastnili viacerých vzdelávaní, boli súčasťou rôznych aktivít, aby sme sa ako škola mohli dostať do poslednej fázy - vysádzania starých odrôd ovocných stromov a krov.  Tému stromov využijeme  v rovesníckom vzdelávaní, aby všetci žiaci pochopili význam domácich potravín, starých odrôd a ich výhod. Prinášame  zopár fotografií, na ktorých vidieť, že práca, ktorú sme všetci do toho dali, mala zmysel.

            Projekt SadOVO nie je len o sadení stromov. Žiaci sa v rámci sprievodných vzdelávacích aktivít oboznámili s odrodami, ktoré pestovali ich starí rodičia. Zistili, že sa v krajine objavujú stromy odrôd, ktoré sa pestovali už od stredoveku.Vo vzdelávacom centre Zaježová, žiaci prvýkrát ochutnali jablká s ananásovou, malinovou a banánovou príchuťou ako aj medové hrušky. Mali  možnosť nahliadnúť aj do nového školského atlasu, ktorý mapuje staré odrody jabĺk a hrušiek. Tento atlas vydalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Na Slovensku máme viac ako 100 odrôd jabloní, v obchodoch však aktuálne nájdeme len necelých 10 z nich. Väčšina zo starých odrôd je na pokraji zániku. Sme veľmi radi a sme na to hrdí, že práve na našom školskom pozemku zachováme vzácny genofond  starých odrôd ovocných stromov a časom  budeme môcť z nich aj ochutnať. 

            Chceme sa poďakovať všetkým vyučujúcim, rodičom, žiakom a zamestnancom, ktorí nám pomáhali pri realizácii projektu.  Hlavne však  Františkovi Cimermanovi a Ľuboslavi Kudláčkovi - odborníkom,  ktorí nám odovzdali cenné informácie a rady. 

            Odrody, ktoré sme vysádzali:

            Jablone: Jadernička moravská, Jabloň jesenná - Matkino, Waterlietské mramorové
            Hrušky: Marillatová, Maerodová Maslovka 
            Slivka - Čačanská lepotica 
            Kry:  Muchovník, Mišpuľa, Biela ríbezľa, Malina

             

            https://www.ta3.com/clanok/908257/namiesto-matematiky-sadenie-ovocnych-stromov-skolaci-pomahaju-pri-vzniku-novych-sadov

            https://www.ta3.com/relacia/907847/sadenie-ovocnych-stromov-v-skolach?fbclid=IwAR1q6igI2-vGu0kRcxsLJFw3TCWnaRo0N2Kk1Dr-0SgkPAquZ00PRWH5m_M

             

            Tešíme sa na ďalšie akcie v prírode. 

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • „Slovo zachytí, skutok utvrdí človeka.“

            Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry (OSJL) je jednou z foriem dobrovoľnej záujmovej činnosti žiakov základných a stredných škôl a je každoročne vyhlasovaná a organizovaná ako postupová súťaž. Je založená na
            systematickej individuálnej práci s talentovanými žiakmi. Jej cieľom je prehlbovať, rozširovať a upevňovať komunikačné zručnosti žiakov základných a stredných škôl v slovenskom jazyku, rozširovať záujem žiakov o
            sebavzdelávanie a samostatnú tvorivú činnosť a zvyšovať záujem o slovenský jazyk a literatúru. OSJL je náročná, má tri časti a vyžaduje nielen rozsiahl  jazykové a literárne vedomosti a zručnosti, ale aj značné štylistické a rečnícke schopnosti. Vďaka patrí preto aj vyučujúcim Mgr. E. Kurekovej a Mgr. R.
            Repkovi, ktorí žiakov na olympiádu pripravovali.

            Školské kolo 16. ročníka OSJL v kategórii C sa na našej škole konalo dňa 17. 10. 2023 s výsledkami:
            1. miesto Marianna Kormančíková, IX. B 


            2. miesto Svetlana Staníková, IX. B
            3. miesto Sára Ševčíková, VIII. A
            Cena poroty: Matej Kozoň VIII. B


            Úspešní riešitelia:
            Alica Pisarčíková IX. A, Vanesa Gudjončíková, VIII. A, Vanesa Ruľáková IX. B,
            Vanesa Kureková, IX.A

            V školskom kole OSJL si zmerali sily 17 súťažiaci v znalosti materinského jazyka, v jazykových, štylistických a literárnych zručnostiach, v rétorike. Písomnú časť tvoril jednotný didaktický online test s rozličnými typmi úloh s rôznou kognitívnou náročnosťou, zameranými na prácu s textom, čítanie s porozumením a overenie vedomostí a zručností z jednotlivých jazykových rovín a teórie literatúry. Druhá časť patrila transformácii textu, v nej žiaci preukázali schopnosť písať žánrovo a štýlovo diferencovane, s čo najväčšou možnou mierou originality. Porota
            hodnotila písomný prejav súťažiacich, ktorí sa mali časť z ukážky č. 1 PREČO VTÁCI MIGRUJÚ? pretransformovať na správu ako útvar informačného slohového postupu. Ústna časť bola rovnako náročná, tvorila ju samostatná príprava a prednesenie rečníckeho prejavu na zadanú tému s uplatnením prvkov verbálnej i neverbálnej komunikácie. Žiaci sa vo svojich rečníckych príhovoroch snažili pútavo a pestro vysvetliť spolužiakom, prečo je potrebné zachovávať v prírode ticho a pokoj v čase migrácie vtákov. Pri rovnosti bodov rozhodoval čas, ktorý určil poradie súťažiacich. Všetkým zúčastneným ďakujeme za preukázané vedomosti a zručnosti.
            Víťazke, Marianke Kormančíkovej, blahoželáme a držíme palce 15. 11. 2023, kedy bude našu školu reprezentovať v okresnom kole!

            Vyučujúci SJL 2. stupeň

          • PLODOBRANIE

          • Dňa 23.10. sme oslávili v našej škole jeseň "Plodobraním". Chceme sa poďakovať všetkým za zodpovednú prípravu. Všetky triedy spolu s triednymi vyučujúcimi, v spolupráci s rodičmi, rodinnými príslušníkmi, zamestnancami školy pomohli pripraviť skutočne veľkolepú výstavu plodov a produktov. Triedy zdobili pekne naaranžované plody a produkty zo svojich záhrad.  Naviac sa žiaci tešili na samotnú ochutnávku a aj prípravu koláčov, džúsov a rôznych dobrôt, na ktorých si nakoniec všetci  pochutili. Bola to poriadna hostina.

            Žiaci si do školy priniesli rôzne druhy odrôd, ktoré poznávali a prezentovali spolužiakom,  rôzne plody a produkty, z ktorých urobili výstavu a nakoniec ochutnávku. Cieľom akcie bolo poukázať na význam pestovania a konzumáciu zdravých plodov, ktoré si vieme dopestovať vo svojej záhrade. Taktiež sme chceli poukázať na to, ako môžeme znížiť ekologickú stopu tým, že budeme podporovať lokálny predaj. 

          • DEŇ JABLKA

          • " JABLKO " je jedným z najzdravších druhov ovocia, každý jeho kúsok zásobuje naše telo energiou a množstvom vitamínov.

            21.10. má jabĺčko svoj veľký deň. Deti spolu s pani učiteľkami 1. stupňa sa rozhodli, že 20.10. tento deň oslávia rôznymi jabĺčkovými aktivitami. Úlohou detí bolo prísť do školy vo farbe jablka a priniesť jedno jablko. Z jabĺk potom spolu s pani učiteľkami vyrábali rôzne dobroty.

            Žiaci 1. ročníka si zo svojich jabĺčok vyrobili chutnú šťavu, v 2.ročníku sa jabĺčka premenili na výbornú výživu, u tretiakov to boli jablkové špízy, no a štvrtáci upiekli  chutný jablkový koláč a urobili ovocný šalát.

            Deti sa počas tohto dňa dozvedeli zaujímavé informácie o jabĺčku – jeho význam pre zdravie, odrody jabĺk, pochutiny z jabĺk.

            Mgr. Margita Romaňáková

          • REKONŠTRUKCIE ZŠ s MŠ Oravské Veselé

          • V mesiacoch júl - august 2023 sa na našej škole zrealizovali nasledovné rekonštrukcie. Dôvodom rekonštrukcií boli nevyhovujúce stavy v priestoroch skladov v školskej jedálni, rozšírenie priestorov materskej školy z dôvodu navýšenia kapacity žiakov, skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu a zlepšenie podmienok pre vyučovanie.

            Rekonštrukcia školského rozhlasu

            V mesiacoch júl 2023 prebehla veľká rekonštrukcia školského rozhlasu v celej budove školy. Výmena pôvodného el. vedenia k rozhlasom, nákup nových školských rozhlasov, umiestnenie rozhlasov do všetkých tried, učební, pribudli rozhlasy aj v priestoroch hornej chodby, dolnej chodby, šatne, telocvične. Zmodernizovalo sa aj zvonenie školského rozhlasu. Žiakov  každé ráno 7:15 vždy privíta  melodický školský zvonček. Pred  vyučovaním a po vyučovaní, zvonenie je  vo forme piesní. Ďakujeme školníkovi  a brigádnikovi Jakubovi za pomoc a realizáciu rekonštrukcie.

            Rekonštrukcia skladov školskej jedálne

            V mesiacoch júl – august 2023 prebehla v priestoroch ZŠ s MŠ Oravské Veselé rozsiahla rekonštrukcia skladov školskej jedálne. Pôvodne sklady boli z hygienických dôvodov nevyhovujúce. Stavebné práce  realizovala firma Z-MONT s.r.o., rekonštrukciu elektrického vedenia realizovala firma ELSPOL. Vymaľovali sa aj priestory školskej kuchyne. Ďakujeme za spoluprácu pri prácach aj našim zamestnancom - školníkovi, kuchárkam, vedúcej školskej jedálne.

            Rozšírenie priestorov materskej školy v budove  ZŠ 

            V mesiaci august – september 2023 prebehla rekonštrukcia priestorov materskej školy v budove základnej školy. Rozširovali sa priestory triedy MŠ5, rekonštrukciou sa zväčšila kapacity triedy o 12 miest. Aj vďaka tejto rekonštrukcii sme mohli vyhovieť všetkým žiadostiam o prijatie dieťaťa do materskej školy na školský rok 2023/2024. Materskú školu v školskom roku 2023/2024 navštevuje 127 žiakov, z toho 47 predškolákov.  Ďakujeme vedeniu obce Oravské Veselé za odbornú a finančnú pomoc pri realizácii stavebných prác. Stavebné práce realizovala firma p. Bedleka. Elektroinštaláciu realizovala firma Elspol. Ďakujeme pani učiteľkám MŠ za trpezlivosť a pomoc pri dokončovacích prácach. RÚVZ so sídlom v Dolnom Kubíne nám tieto priestory schválil a uviedol do prevádzky.

            Rekonštrukcie priestorov šatne,  vytvorenie gymnastických učební

            V mesiacoch júl – august 2023 sa vytvorili dve nové gymnastické učebne v priestoroch šatne. Prebehla tiež v týchto priestoroch rekonštrukcia elektrického vedenia.  (demontáž nepoužívaných el. rozvodových skríň, odstránenie nefunkčných el. káblov  zo stien v priestoroch šatne). Cieľom bolo podporiť rozvoj športových zručností našich žiakov, vytvoriť priestor pre kvalitné vyučovanie telesnej výchovy. Posilnili sme tiež hodiny TSV na 3 hodiny týždenne  v 1., 5., a 6. ročníku. Pribudla nám aj posila do tímu vyučujúcich TSV – Mgr. Ľuboš Volček. Ďakujeme vedeniu obce Oravské Veselé za finančnú podporu pri realizácii nových gymnastických učební.

            Rekonštrukcia prístupového chodníka do materskej školy v budove ZŠ, odvodnenie časti základov

            V júli 2023 sa nám podarilo odvodniť časť základov pri vstupe do ŠKD a MŠ a trvale odstrániť pleseň na stene v chodbe.
            V mesiaci október 2023 nám zamestnanci obce Oravské Veselé zrekonštruovali prístupový chodník do materskej školy, Ďakujeme vedeniu obce Oravské Veselé za spoluprácu, za zrealizovanie prác a za financovanie týchto prác. Žiaci materskej školy nám spestrili vynovený chodník krásnymi jesennými dekoráciami.

            Jesenné práce na školskom pozemku

            V mesiaci október 2023 sa zrealizovali ďalšie úpravy školského pozemku, aby sme na jar mohli pokračovať v zapájaní sa žiakov do praktických aktivít nielen na hodinách techniky. Ďakujeme za pomoc pri orbe pozemku p. Tomašákovi. Tešíme sa, že aj rodičia sa zapájajú a podporujú nás pri poľnohospodárskych prácach na školskom pozemku s vlastnou poľnohospodárskou technikou.

          • Týždeň zdravej výživy - zrealizované aktivity

          • V dňoch od  9. až 13.október 2023 žiaci, učitelia, ale aj tety kuchárky venovali stravovaniu a správnej výživeTety kuchárky nám pripomenuli, že aj zdravé jedlá môžu byť veľmi chutné-rôzne rybacie pokrmy, zeleninové prívarky či šaláty. Samozrejme nesmelo chýbať ani ovocie či už vo forme nápojov alebo v surovom stave.

            Učitelia pre žiakov pripravili množstvo zaujímavých literárnych, výtvarných, či zážitkových aktivít :

            Druháci si osvojovali abecedu zoraďovaním ovocia a zeleniny podľa abecedy. Zahrali sa na Záhradníka, ktorý triedil plody na ovocie a  zeleninu.

            Štvrtáci svoju zručnosť zdokonaľovali pri výrobe pečiatok zo zemiakov a využili ich pri tvorbe pestrofarebných obrázkov formou tlače.

            Svoje výtvarné schopnosti žiaci ukázali, keď kreslili karikatúry na tému "Pažravosť". Štylizáciou zjednodušovali či posúvali maľby do abstraktnej roviny. Ako predlohu použili rôzne druhy ovocia a zeleniny. Šiestaci spracovali tematiku jedla formou mierky a prácou s proporciami.

            Na hodinách anglického jazyka prebiehala konverzácia na tému Healthy Eating, pri opakovaní abecedy žiaci vyrábali flashcards. Pre každé písmeno nakreslili a napísali názov zdravého jedla.

            "Ako dobre sa vyznáš v jedle?" to zisťovali žiaci na informatike. Kahoot kvíz preveril žiakov, čo už vedia o jedle a tiež ponúkol rôzne zaujímavosti, ako napríklad koľko odrôd jabĺk je na celom svete.

            Na geografii žiaci „cestovali“ a učili sa spoznávať netradičné ovocie a zeleninu sveta, ako sa využívajú v našej kuchyni. Vyrábali postery o netradičných plodinách sveta. Nakoniec sa odmenili a ochutnávali šaláty, nápoje, koláče, ovocné misy, nátierky, ktoré si priniesli na desiatu.

            Na hodinách literárnej výchovy žiaci originálnym spôsobom tvorili básničky - akrostichy. Ich témou bola samozrejme zdravá výživa a pohyb.

            Výživové hodnoty výrobkov žiaci zisťovali z potravín, ktoré si priniesli na hodinu chémie. Tieto údaje porovnávali, a tak zistili, ktorý výrobok má najmenší obsah tukov, ktorý je najbohatší na bielkoviny, ktorý je najkalorickejší a pod. Na záver si zostavili svoju vlastnú potravinovú pyramídu.

            Týždeň zdravej výživy sa na hodinách technickej výchovy niesol v duchu zážitkových aktivít. Žiaci vytvárali projekty, tzv. "zdravé taniere", vyvážené jedálničky. Vysvetlili si zásady a pravidlá stolovania, čo si vyskúšali aj v jedálni pri spoločnom obede.

            Siedmačky plnili a zdobili tartaletky ovocím a zavŕšili celý týždeň sladkou odmenou, čím potešili viacerých, ale najmä naše pani kuchárky, ktoré sa celý týždeň starali o zdravú výživu celej školy.

            Verím, že získané vedomosti a poznatky z tohto týždňa budeme stále uplatňovať. Správnymi stravovacími návykmi a postojmi preventívne predchádzať civilizačným ochoreniam.

            Koordinátor prevencie:     Mgr. Iveta Mydlárová

          • Kurz v Zaježovej v rámci projektu SadOVO

          • V dňoch  9. – 11. októbra 2023 sa naši žiaci Matej Kozoň a Patrik Kelušák  z 8.B triedy zúčastnili trojdňového intenzívneho kurzu, ktorý sa odohral v krásnom prostredí jabloní, hrušiek a iných ovocných drevín. Zažili degustáciu odrodových muštov a sušeného ovocia, krajinársku exkurziu po okolí, určovanie odrôd a mnoho ďalších aktivít. Počas kurzu mali aj za úlohu vybrať sortiment ovocných drevín a kríkov, ktoré budú  vysadené v našej školskej záhrade 25.10. 2023. Matejovi sa podaril aj rozhovor v RTVS ;) kde reprezentoval našu školu.  Na záver účastníci kurzu pripravili pre zaježovskú školu podujatie s názvom Plodobranie, kde našich žiakov najviac nadchla výroba muštu z jabĺk.

            Aj naša škola oslávi jeseň čoskoro školskou akciou  Plodobranie. V pondelok sa o tejto akcii dozviete viac cez školský rozhlas a informácie nájdete na  našej web stránke a hlavnej nástenke. 

            Naši žiaci sa tiež vzdelávali v škole na hodinách Biológie prostredredníctvom putovnej spoločenskej  hry SADOVO - Tajomstvá starých odrôd, ktoré máme na škole vďaka projektu. Žiaci sa dozvedeli množstvo informácií o starých odrodách,  štepení a vrúbľovaní, ako a kde odrody vznikali, ako k nám putovali a rozšírili sa, prečo je odrodová pestrosť dôležitá, ako rôzne sa dajú plody využívať, aké funkcie plní ovocný strom v krajine, aké typy ovocných výsadieb poznáme, prečo sa stali odrody a ovocné stromy ohrozenými a akým spôsobom môžeme odrody chrániť

            Mgr. Mária Čierna

          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY – 9.10. - 13.10.2023

          • Druhý októbrový týždeň  v rámci tematického vyučovania si na škole pripomenieme dôležitosť zdravej výživy, prevencii obezity a propagácii zdravého životného štýlu. Celý týždeň sa všetci pokúsime piť čistú vodu, preferovať zdravé jedlá bez sladkostí a čipsov. V školskej jedálni pani kuchárky pripravia chutné šaláty a k obedu dostanete vždy dobrotu plnú vitamínov a minerálov a zdravý nápoj bez pridania cukru.

            Jednou z dôležitých podmienok zdravého životného štýlu je zdravá výživa. V pondelok začneme rozhlasovým vysielaním. Celý týždeň vyučovanie bude obohatené o zaujímavé diskusie o zdravej a nezdravej strave, zdravom životnom štýle, o chybách v stravovaní, i o ich sladkých zlozvykoch.  Vyučujúci majú pre Vás pripravené zaujímavé aktivity.

            Chceme Vás vyzvať milí žiaci, aby ste aj vy pri príprave desiaty na to mysleli. Veríme, že si pribalíte zdravú desiatu, ktorá Vám dodá hodnotné živiny. 

            „ Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie. – La Rochefoucauld“

          • Deň kresťanskej kultúry

          • Naši žiaci nahliadli do zložitejšieho vzdelávacieho programu.V pondelok 9.10. sa žiaci z ôsmeho a deviateho ročníka v spojení so žiakmi z Oravskej Jasenica, ktorí mali záujem - zúčastnili Dní kresťanskej kultúry v Spišskej Kapitule. Už sama téma "Keď Perugino a Dante prehovorí" hovorila o náročnosti. 

            Žiaci sa stali súčasťou štyroch prednášok, ktoré sa venovali veľkému renesančnému maliarovi aj literátovi.Pietro Perugino sa sa odkrýval tým, ktorí sa snažili porozumieť. Žiaci "čítaním obrazov" nazreli do myslenia stredovekého i renesančného človeka. Dante Alighieri zasa žiakov naučil vnímať krásu a nadčasovosť poézie i pravdu, že všetky vlastnosti človeka, v každej dobe sú si veľmi podobné. Láske sa treba učiť od schopných ľudí, ktorými sa treba obklopovať. V poslednej časti žiaci mali možnosť spoznať matku všetkých chrámov v spišskej diecéze Katedrálu sv. Martina. Po prehliadke priestorov a obsažnom výklade sme sa odobrali naspäť domov.Čo s načerpanými informáciami a predloženou motiváciou konať správne každý zo žiakov urobí? To už je na každom z nich. Veď ako povedal antický učiteľ Aristoteles: " Vzdelanie má horké korienky, no sladké ovocie."

             

            Mgr. Viera Poláková

             

          • Ekovýchovný program

          • Naši šiestaci v rámci predmetu environmentálna výchova  dnes  mali možnosť naučiť sa hravou formou ako správne triediť odpad a ako by sme mali minimalizovať dopad ľudskej činnosti na našu planétu. 

            Ďakujeme neziskovej organizácii Deti čistej Zeme, ktorá sa venuje tvorbe a ochrane životného prostredia za to, že zrealizovala v našej škole bezplatne 2 hodiny ekovýchovného programu.

            Žiaci  6. ročníka sa  mali možnosť naučiť ako správne triediť odpad. Spoločne sa zamysleli ako tvoriť menej odpadu. Navrhli jednoduché riešenia: premyslené nakupovanie, neplytvať jedlom, opravovať veci, nekupovať zbytočné balené potraviny, nekupovať zbytočnosti, používať textilné tašky. Ďakujeme  lektorke Ing. Alene Vajdovej, že si našla čas a prišla medzi nás. Tešíme sa na ďalšie podobné akcie.