• "HUDOBNÁ BIELA ORAVA"

          • Dňa 16.4.2024 sa v Námestove uskutočnila súťaž "HUDOBNÁ BIELA ORAVA" pre žiakov základných umeleckých škôl. Súťažiaci boli nielen z Oravy, ale aj z iných častí Slovenska. 

            Aj naši žiaci sa zúčastnili, ale nemali to jednoduché, pretože v jednotlivých kategóriách súťažilo veľa žiakov a ich výkony boli naozaj na vysokej úrovni. Príprava na túto súťaž bola náročná, žiaci poctivo trénovali, preto ich určite milo prekvapilo, že sa v jednotlivých kategóriách krásne umiestnili.

            HRA NA HELIGÓNKE

            II. Kategória: 

            2. miesto: Tímejka Tatarková, 4.B

            2. miesto: Maxim Mareništiak, 3.A

            IV. Kategória: 

            3. miesto: Tatianka Tatarková, 7.A

            HRA NA KLAVÍRI                                                                

            I. Kategória:                                                                          

            1. miesto: Esterka Pňačková, 2.A                                       

            2. miesto: Stelka Rejdugová, 2.B                                         

            3. miesto: Ninka Sameliaková, 2.B                                     

            II. Kategória:                                                                         

            3. miesto: Maroško Kapičák, 4.A

            III. Kategória: 

            3. miesto: Dianka Namislovská, 5.A

            V. Kategória:

            3. miesto: Sárka Šefčíková, 8.A

            Čestné uznanie: Ivanka Stopjaková, 8.B

             

            Srdečne blahoželáme! 

                       

             PaedDr. Eva Kapičáková, DiS.art., PaedDr. Peter Kozoň, Alexander Očkaják, DiS.art.

          • Deň narcisov

          • Dňa 18. apríla 2024 sa uskutočnila celoslovenská finančná zbierka Ligy proti rakovine. Aj naša škola a celá obec Oravské Veselé vyjadrila podporu onkologickým pacientom a ich rodinám.

            Žiaci z našej základnej školy sa vybrali medzi všetkých našich spoluobčanov.

             

            Celková suma, ktorá sa vyzbierala a bola odoslaná na konto Ligy proti rakovine, bola 2500 eur. Všetkým úprimne ďakujeme a želáme veľa zdravia!

            Mgr. Mária Majzelová a PaedDr. Eva Kapičáková

          • Zápis do 1. ročníka

          • V dňoch 18.4.2024 sme v škole privítali našich budúcich prváčikov. Malí predškoláci naplnení veľkými očakávaniami, prichádzali spoločne so svojimi rodičmi. Škola sa na chvíľu premenila na rozprávku, v ktorej našich predškolákov privítali pani učiteľky.

            Budúci prváčikovia ukázali svoju šikovnosť pri vypracovávaní úloh, ktoré pre nich pripravili pani učiteľky. Za svoju usilovnosť si všetci budúci prváčikovia odnášali domov malé darčeky a pamätný list ako spomienku na zápis do 1. ročníka.

            Vyučujúci I. stupňa

          • Úspech na Majstrovstvách Oravy v elektronických šípkach

          • V sobotu 20.4.2024 sa štyria žiaci našej školy zúčastnili 5.Majstrovstiev Oravy v elektronických šípkach v Oravskom Bielom Potoku.

            V kategórií do 15. rokov sa na 1. mieste umiestnil Šimon Janotka 8.A , na 3. mieste Alex Pisarčík 5.B 4.miesto Patrik Resutík 8.B a 5. miesto obsadila Viktória Janotková 5.A.

            Šimon Janotka súťažil aj v kategórií mužov, kde obsadil krásne 2.miesto zo 40 súťažiacich. Z tejto kategórie si 4.miesto odniesol aj náš školník Jozef Kvasničák. Po hlavnom turnaji nasledoval turnaj dvojíc, kde sa Šimon Janotka umiestnil so svojim spoluhráčom na vynikajúcom 2. mieste.

            Šimon získal aj titul najproduktívnejšieho hráča Majstrovstiev Oravy. 

            Mgr. Emília Janotková

          • Deň Zeme - úvodná aktivita

          • Dňa 22.4. si pripomíname Deň Zeme. Naši deviataci mali možnosť sledovať film "Vitajte v Sodome", ktorý nás zaviedol do brutálnej reality života na skládkach elektronického odpadu v Ghane. Po ukončení projekcie sme sa všetci zapojili do interaktívnej hry Kahoot, kde sme sa mohli otestovať a zabaviť s otázkami a odpoveďami týkajúcimi sa tohto emotívneho dokumentu. Tento zážitok nám pripomenul dôležitosť kritického myslenia a informovanosti o svetových problémoch aj mimo školských hodín. Tešíme sa na ďalšie podujatia, ktoré nám naša škola pripraví.

            Daniela Pisarčíková 9.B a Tomáš Kocúr 9.A

          • MC Donald cup

          • V piatok 19. apríla sa naši najmladší futbalisti a futbalistky z prvého stupňa zúčastnili obvodného kola v malom futbale MC Donald cup v Mutnom. Po výborných výkonoch sme nakoniec obsadili 3. miesto.

            Mgr. Michal Kumor

          • Krajské kolo - olympijský odznak všestrannosti

          • 15. apríla sa naši žiaci zúčastnili krajského finále v súťaži olympijsky odznak všestrannosti v Žiline. Súťažiť mohli jeden žiak a jedna žiačka zo 6., 7., 8. a 9. ročníka. 

            Museli absolvovať prekážkovú dráhu, sed ľah za 30 sekúnd, skok do diaľky z miesta, beh 10x5 metrov a preskoky cez švihadlo za 1 minútu. Naši žiaci sa v konkurencii 57 škôl z celého Žilinského kraja nestratili a vzorne reprezentovali školu.

            Mgr. Michal Kumor

          • Občianska náuka zážitkovo

          • Počas posledných hodín občianskej náuky sme sa so žiakmi 6.A triedy venovali spoznávaniu našej obce. Aby sme ju nespoznávali len cez strohé teoretické informácie, pokúsili sme sa využiť čas plnohodnotne a spoznávať našu obec zážitkovo a netradične.  

            Žiaci sa najskôr pustili do získavania informácií z kníh o našej obci, ktoré následne spracovali do zaujímavých projektov – malých letákov, obsahujúcich informácie o histórii, osobnostiach, podujatiach obce. Doplnili ich ilustráciami a vlastnými básničkami.

            Následne sme sa vybrali na besedu so starostom našej obce Ing. Albínom Maslaňákom. Pán starosta nás prijal v zasadačke OcÚ a porozprával nám o histórii obce, o jej fungovaní, ale aj o prijímaní rozhodnutí či schvaľovaní rozpočtu. V závere stretnutia odpovedal na zaujímavé a zvedavé otázky šiestakov.

            Poslednou zastávkou bola hasičská zbrojnica, kde nás privítal pán Ondrej Pňaček, ktorý deťom porozprával o histórii, o fungovaní a o zásahoch DHZ v Oravskom Veselom. Žiaci mali možnosť pozrieť si nový defibrilátor (AED), ktorý pribudne do našej obce, prakticky si vyskúšať vyslobodzovací hmat či prípravu pacienta na presun.

            Obom pánom ďakujeme za ich čas strávený s našimi žiakmi!

            Mgr. Lucia Stopjaková

          • Rovesnícke vzdelávanie na tému odpady

          • Žiačky 7.A triedy sa rozhodli prevziať iniciatívu a posunúť udržateľnosť svojej školy na novú úroveň. V spolupráci s učiteľmi prostredníctvom aktivity úspešne zvýšili povedomie o dôležitosti triedenia odpadu a jeho environmentálnych vplyvoch. V úvode si žiaci vypočuli informácie o tom, kde ktoré odpadky patria a kde na škole sú umiestnené triediace koše. Následne si žiaci overili získané vedomosti. 

            Po vysvetlení pravidiel aktivity sa žiaci rozdelili do dvoch tímov a zasúťažili si v triedení odpadu. Ich aktivity nielenže zvýšili povedomie o environmentálnych problémoch, ale tiež zlepšili praktické schopnosti žiakov v oblasti triedenia odpadu, čím prispeli k väčšej udržateľnosti a ochrane životného prostredia.

            Daniela Pisarčíková 9.B

          • Naše deviatačky s otcom biskupom

          • Dňa 16.4.2024 sa v Spišskej Kapitule uskutočnilo diecézne, krajské kolo biblickej olympiády, do ktorého po úspechu v okresnom kole postúpili tri žiačky z 9.B triedy: Sára Grebáčová, Marianna Kormančíková a Svetlana Staníková. V srdci spišskej diecézy si 14 trojčlenných družstiev zmeralo sily. Súťaž prebiehala v šiestich kolách. Ešte v predstihu bolo potrebné načvičiť, nahrať a poslať biblickú scénku. Porota starostlivo strážila regulérnosť, pričom náročnosť stúpala. 

            Dievčatá dosiahli 81,5 bodovzo 112. Zaslúžia si uznanie. Len malá skupina žiakov sa prepracuje až na krajské kolo. Pekným zážitkom pre dievčatá bolo stretnutie s otcom biskupom Františkom, ktorý sa im prihováral veľmi povzbudivými slovami.

            Mgr. Viera Poláková

          • DOSŤ BOLO KYBERŠIKANY

          • V priestoroch školy (na hlavnej chodbe, pri miestnosti pre zástupkyňu riaditeľky školy) pribudla fyzická schránka pre podnety v oblasti kyberšikanovania. Do tejto schránky môžu žiaci vhadzovať svoje písomné podnety v tejto oblasti. Ak sa v schránke objaví podnet, ktorý sa týka kyberšikanovania, bude sa okamžite riešiť v spolupráci s odborníkmi: osobnyudaj.sk, Dosťbolo.sk.

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.

             

          • Deň bezpečného internetu 2024

          • Vo februári 2024 sme sa na hodine Informatiky  zapojili do výzvy „Deň bezpečného internetu 2024“. Hlavnou témou 21. ročníka bolo „Šírime digitálne dobro.“ Vznikli veľmi pekné práce žiakov. Do aktivít sa zapojilo približne 165 našich žiakov. Najzaujímavejšie práce sme zaslali organizátorom iniciatívy. Organizačný tím sa rozhodol navštíviť asi 13 škôl na Slovensku  s cieľom poďakovať a porozprávať sa s účastníkmi aktivít - žiakmi. Dňa 11. 04.2024 k nám prišli odovzdať Certifikát za zapojenie sa do iniciatívy „Deň bezpečného internetu 2024“ a odovzdali nám súpravu vzdelávacích plagátov a materiálov.  

            Žiaci  5. ročníka sa zúčastnili aj  preventívno-osvetovej aktivity súvisiacou s prítomnosťou na internete. Workshop pre žiakov viedol tím odborníkov Národnej linky na pomoc deťom v ohrození -  VIAC AKO NI©K. So žiakmi sa rozprávali o rôznych nástrahách a nebezpečenstvách v online priestore, kde hľadať pomoc v prípade potreby. Povedali si aj konkrétne príklady ako šíriť digitálne dobro cez sociálne siete a internet. Verím, že účasťou na výzve Dňa bezpečného internetu 2024 sme u našich žiakov podnietili pozitívne zmeny správania sa v online svete. Tešíme sa na ďalší ročník tejto iniciatívy.

             

            Mgr. Lenka Raková Štrausová

          • PYTAGORIÁDA – OKRESNÉ KOLO

          • V dňoch 9. a 10.apríla 2024 sa konalo v Námestove okresné kolo matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Do tohto kola sa prebojovali najlepší z úspešných riešiteľov školského kola všetkých hornooravských škôl. Samozrejme, že aj naši najlepší matematici sa tam dostali. Súťažilo sa v kategóriách od 3. do 8. ročníka. V posledných rokoch sme dosahovali výborné výsledky, a tento rok sme zo svojich pozícií neustúpili. Pozoruhodné výsledky dosiahlo niekoľko žiakov.

            KATEGÓRIA P3

            2.miesto: Mária Vianneya Sekulová

            KATEGÓRIA P4

            2.miesto: Adam Vajdečka

            KATEGÓRIA P5

            10. miesto: Andrea Sochuliaková – úspešný riešiteľ

            KATEGÓRIA P6

            4.miesto: Martina Sameliaková – úspešný riešiteľ

            KATEGÓRIA P8

            3.miesto: Matej Kozoň

            8.miesto: Sára Šefčíková – úspešný riešiteľ

             

            Týmto žiakom patrí veľká gratulácia a ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            Ing. Marián Beňadik

          • Slávik Slovenska 2024

          • Aj tento rok sa našou školou ozýval krásny spev ľudových piesní. V piatok 12.04.2024  sa uskutočnilo školské kolo súťaže Slávik Slovenska 2024. Zúčastnilo sa ho 28 žiakov z I. a II. stupňa. Všetci zúčastnení spievali s veľkou chuťou a radosťou. Vybrať najlepších nebolo jednoduché.

            Porota sa rozhodla nasledovne:

            I. kategória: 

            1. miesto: Viktorka Vjatráková, 3.B

            2. miesto: Stelka Rejdugová, 2.B

            3. miesto: Esterka Pňačková, 2.A

            Čestné uznanie: Emka Gočalová, 2.A

            II. kategória:   

            1. miesto: Jonáš Mikušiak, 6.B

            2. miesto: Viktorka Janotková, 5.A

            3. miesto: Emka Kapičáková, 6.A

            Čestné uznanie: David Barkoci, 6.A

            III. kategória: 

            1. miesto: Kristínka Gašpieriková, 7.B

            2. miesto: Lenka Vojtašáková, 8.A

            3. miesto: Ivanka Stopjaková, 8.B a  Ninka Balcerčíková, 8.A

            Čestné uznanie: Tánička Tatarková, 7.A

             

            Všetkým spevákom ďakujeme za účasť a víťazom srdečne gratulujeme!

            Víťazi budú našu školu reprezentovať na okresnom kole v Námestove. Držíme palce!

             

                                                                                                                    PaedDr. Eva Kapičáková

          • ŠTRNGALKY 2024

          • V stredu 10.4.2024 sa konal 18. ročník detskej nesúťažnej prehliadky pod názvom “Štrngalky”.

            Na prehliadke, ktorá sa konala v KD sa zišli speváčikovia z dvadsiatich materských škôl okresu Námestovo.

            Or: Veselé, Mútne, Or: Jasenica, Hruštín, Babín, Vasiľov, Ťapešovo, Novoť, Zákamenné, Krušetnica, Vavrečka, Vavrečka- Lienka, Klin, Zubrohlava, Bobrov, Rabča, Rabčice, Sihelné, Or: Polhora 130, Beňadovo.

            Spolu spievalo 41 detí. Našu MŠ reprezentovali Dorotka Somsedíková, Veronika Somsedíková, Janka Šefčíková a Marína Mareništiaková pod vedením pani učiteľky Mgr. Lucky Kumorovej. Po uvítaní sa deťom prihovoril pán starosta Ing. Albín Maslaňák. Prehliadku otvoril detský folklórny krúžok zo ZŠ Or: Veselé pod vedením pani učiteliek Mgr. Zuzky Šurinovej a Mgr. Marianky Stopjakovej, ktorí svojim tancom a spevom potešili a posmelili všetkých spevákov. Tí sa hneď vybrali na tanečný parket, kde sa s pani učiteľkou Mgr. Terezkou Kvasničákovou prostredníctvom dychovej, rytmickej a hlasovej rozcvičke pripravili na vystúpenie. Po skončení prehliadky všetky deti dostali diplom, drevenú píšťalku a medovníkovú húsku.

            Na záver by som sa chcela poďakovať za spoluprácu vedeniu ZŠ, vedeniu obce, celému kolektívu MŠ za pomoc pri príprave Štrngaliek.

            Taktiež všetkým pani učiteľkám, že deti vedú k láske k folklóru a hudobným tradíciám.

            Tešíme sa na ďalší rok…

            Mgr. Lucia Madleňáková

          • Sokoliari navštívili našu školu

          • V pondelok 8.4.2024 nás navštívili Sokoliari. Vystúpenie sokoliarov bolo na školskom pozemku. Dravce  - Orol skalný, Haja čierna, Orol stepný a Plamienka driemavá predviedli krásne lety a žiaci ich mohli vidieť z blízkosti. Sokoliar Ján Pacek  priblížil našim žiakom v krátkej prezentácii život nočných aj denných dravcov z našej prírody. 

          • Zdokonaľovací plavecký výcvik 

          • Ideme na plaváreň! 

            Žiaci 6. a 7. ročníka sa zúčastnili plaveckého kurzu na plavárni v Tvrdošíne. Začiatkom apríla tri dni venovali rôznym technikám plávania. Väčšine išlo plávanie dobre,  ale našli sa aj takí, ktorí sa museli s plávaním skamarátiť. Voda bola príjemná, plavcom sa venovali štyria inštruktori plávania. Na záver si všetci plavci zasúťažili. 

            Diplomy a perá potešili:  

            Šimona Zavoďana za 1.miesto v kategórii chlapci; Martina Pindiaka za 2.miesto a Šimona Vnenčáka za 3.miesto. 

            V kategórii dievčat obsadila 1.miesto Ema Kapičáková, 2.miesto Ester Stopjaková a 3.miesto Alena Kleinová. 

            Boli to super tri dni! Ďakujeme 

            Mgr. Róbert Repka

          • OKRESNÉ KOLO CHEMICKEJ OLYMPIÁDY

          • Dňa 14.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Chemickej olympiády. Našu školu reprezentovali Sárka Grebáčová z 9.B triedy a Tomáš Kocúr z 9.A triedy. Chemická olympiáda pozostávala z teoretickej a praktickej časti. Sárka aj Tomáš boli v týchto náročných úlohách úspešnými riešiteľmi.K dosiahnutým výsledkom na okresnom kole obidvom blahoželáme!

            PaedDr. Eva Kapičáková

          • Prvácka pasovačka v knižnici

          • V marci - mesiaci kníh - sa naši prváci spriatelili s knižkami a s knižnicou a stali sa oficiálnymi čitateľmi knižnice. Knihovníčka prváčikom prerozprávala príbeh o nešikovnom žiakovi, ktorému zo šlabikára ušla veta a spolu ju potom išli hľadať do ďalekého lesa. Ďalej si s knihovníčkou povedali, kto sú tvorcovia kníh a aké všelijaké knihy majú doma vo svojich poličkách a prezerali si, aké sú napríklad v knižnici: knihy so zvieratkami, s kráľom a princeznou, s nezbednými deťmi, s ježibabou a drakom a inými rozprávkovými bytosťami.

            Nakoniec prišiel z rozprávky sám kráľ aj s princeznou a slávnostne ich s pomocou meča pasoval za čitateľov knižnice. Dostali svoj čitateľský preukaz a odteraz už môžu pravidelne navštevovať knižnicu a vyberať si knihy, ktoré sa im páčia. Želáme našim najmenším čitateľom, aby boli kamarátmi s knihou každý deň. Nech sa radi prechádzajú krajinou fantázie a často listujú v rozprávkových knihách.

            Mgr. Erika Kureková