• TECHNICKÝ ŠIKULA 2024

          • Dňa 22.3.2024 sa dvaja žiaci našej školy zúčastnili technickej súťaže „Technický šikula.“ Spomedzi 22 družstiev sa žiaci nedali zahanbiť, bojovali horlivo až do konca súťaže. I keď nedosiahli popredné miesta, svojimi vedomosťami a schopnosťami dokázali, že sú to budúci majstri. Okrem nových poznatkov a kamarátov si domov „doniesli“ aj hodnotné ceny od organizátorov súťaže.

            Mgr. Anton Rušin

          • 1. miesto pre žiačky 9.B - "Vytrvajme vo viere"

          • Vo štvrtok 21.3.2023 sa postupujúce žiačky 9. B triedy Sára Grebáčová, Marianna Kormančíková a Svetlana Staníková zúčastniili okresného dekanátneho kola Biblickej olympiády. Žiačky si zmerali sily s jedenástimi družstvami z námestovského dekanátu v téme Vytrvajme vo viere. Študovali časť knihy Genezis , Žalm 27, Evanjelium podľa Jána a časť knihy Daniel .

            Všetka práca, ktorú odviedli počas prípravy mala svoje ovocie.


            Už po prvom kole mali najlepšie výsledky, ktoré si udržali do konca a konečný výsledok - krásne 1. miesto . Žiačky postupujú na kraj . Celodiecézne kolo sa uskutoční 16. 4.2024.

            Prajeme im veľa šťastia.

            Mgr. Viera Poláková

          • OKRESNÉ  KOLO - VYHODNOTENIE

          •  Začiatkom marca sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády. V troch kolách sa riešili náročné úlohy. Monotematické kolo bolo zamerané na zmeny povrchu Zeme, na úlohy základné a rozširujúce, úlohy na zistenie prehľadu nielen z učiva geografie. Potom nasledoval časť regionálnej geografie o Orave. Poslednou časťou boli praktické úlohy s atlasom.

            Našu školu reprezentovalo 6 žiakov 5.-9.ročníka. V náročných úlohách sa podarilo štyrom žiakom byť úspešnými riešiteľmi.

            Úspešní riešitelia: Filip Vajdečka, 7.A - umiestnil sa na 5.mieste, úspešný riešiteľ

                                             Andrea Sochuliaková , 5.A - úspešná riešiteľka

                                             Jakub Balcerčík. 5.A - úspešný riešiteľ

                                             Vanesa Gudjončíková, 8.A- úspešná riešiteľka

             

            BLAHOŽELÁME K DOSIAHNUTÝM VÝSLEDKOM NA OKRESNOM KOLE.

            Mgr. Róbert Repka

          • Činorodosť v školskom klube

          • Činnosť deti v školskom klube je aj tento rok bohatá na rôzne aktivity. „Klubári“ svojou kreativitou obohacujú a skrášľujú priestory klubu. Rozvíjajú a zdokonaľujú svoje schopnosti a zručnosti, pričom využívajú množstvo hier, skladačiek a iných edukačných pomôcok, ktoré sa aj tento rok znásobili.

            Žiaci sa zároveň potešili novým, väčším aj pohodlnejším sedačkám, ktoré využívajú na oddych, relaxáciu či edukáciu.

            Mgr. Boráková Silvia
            Vedúca ŠKD

          • Ponožková výzva 

          •  Počas celého týždňa si žiaci celej školy zážitkovou či literárnou formou pripomenuli a zároveň aj vyskúšali,  aké je to byť “iný”.   Prostredníctvom príbehov spoznávali pocity rôznych ľudí v rôznych situáciách. Zistili, že sme všetci  rozdielni a zároveň rovnakí. 

            Zaslúžime si rovnaké príležitosti, zaobchádzanie aj miesto v spoločnosti. Popritom vo štvrtok 21.3., pri príležitosti  Medzinárodného dňa boja proti diskriminácií a Svetového dňa Downovho syndrómu, svojim oblečením verejne prezentovali svoj názor a postoj k  negatívnym, často nepresným predstavám či informáciám.

            Spoločne sme tak pootvorili dvere  k inkluzívnej spoločnosti  a odbúravaniu stereotypov.

                                        Mgr. Iveta Mydlárová
            Koordinátor prevencie

          • Divadelné predstavenie

          • Dňa 19. 3. 2024 sa uskutočnilo divadelné predstavenie v anglickom jazyku pre našu školu -  Lakiś Town.
            Divadelná inscenácia v anglicko-slovenskom prevedení nám prostredníctvom dvoch kamarátov ukázalo mesto, ako ho nepoznáme. 

            Miesta, ktoré sú na prvý pohľad nudné, odkryli svoje fantastické príbehy. Dvaja šikovní herci doslova vtiahli do deja aj našich žiakov, za čo boli odmenení obrovským potleskom. Popri zábave si mohli žiaci zopakovať slovnú zásobu a frázy v anglickom jazyku, porozumieť reči a zdokonaliť sa v jazyku.

            Ďakujeme hercom za ich skvelé predstavenie a tešíme sa na ďalšie milé stretnutie.

            Mgr. Jana Lietavcová

          • Návšteva u prvákov

          • Dňa 18.3.2023 sme s predškolákmi navštívili prvákov, kde ich čakali usmievavé pani učiteľky Gitka a Lenka. Prváci nás milo privítali a mali pre nás prichystané rôzne aktivity. Najprv im v rámci témy mesiaca- Marec mesiac kníh- prváci predstavili knihu, ktorú čítajú na pokračovanie a následne riešili na tabuli pexeso. Pexeso s tlačenými a písanými písmenami deti veľmi zaujalo a aktívne sa zapájali do činnosti. Deti mohli vidieť, že škola je miestom, kde milý prístup, hra a vzdelávanie sú rovnocenné a do školy sa môžu len tešiť.

            Prváci pozvali deti k svojim stolom, kde im poukazovali šlabikár, zošity, peračník a školské tašky.

            Predškoláci z triedy odchádzali nielen so sladkou odmenou, ale aj s nadšením, že od septembra už budú prváci.

            Ďakujeme pani učiteľkám prvých tried, za milé privítanie. 

            Bc. Martina Balcerčíková

          • Medzinárodný deň žien

          • Aj tento rok sa nám prihovorili dnes naši deviataci milými slovami a spríjemnili nám deň. 

            8.3. si pripomíname Medzinárodný deň žien  - často označovaný skratkou MDŽ.  Je  to medzinárodne uznávaný sviatok stanovený k výročiu štrajku  žien, ktoré bojovali za svoje práva.

            Vyjadriť žene, že je výnimočná a vzácna nie je nikdy zbytočné. Tento deň sa oslavuje preto, že silné ženy v minulosti bojovali za svoje práva a preto je dnes postavenie žien v spoločnosti také, aké je. Žena, jemná, nežná no silná a nezastaviteľná.

            Preukážte jej úctu a uznajte, že je úžasná taká aká je. Tento deň je na to stvorený - je to predsa deň všetkých žien.

          • Vybíjaná - Okresné kolo

          • Dňa 6.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo vo vybíjanej dievčat základných škôl z nášho okresu. Naše šikovné dievčatá vybojovali  3. miesto, a tak sa stali bronzové v našom okrese. Blahoželáme.

            Mgr. Ľuboš Volček

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ MATERINSKÉHO JAZYKA

          • Vedeli ste o tom, že každé dva týždne sa vytratí z našej Zeme jeden jazyk a spolu s ním i celé jeho kultúrne a intelektuálne dedičstvo, ktoré sa hromadilo stovky rokov vďaka mnohým generáciám?

            Dvadsiaty prvý február bol vyhlásený ako Medzinárodný deň materinského jazyka, a práve tento deň má nás viesť k tomu, aby sme si uvedomili jeho hodnotu. Keďže cieľom tohto dňa je pripomenutie, poznávanie a zvyšovanie úrovne ovládania rodného jazyka, tak aj na našej škole sme sa zapojili do rôznych aktivít. 

            Zamerali sme sa najmä na praktické ovládanie materinského jazyka pri čítaní a tvorivom písaní. „Vráťme knihy do škôl“ je aktivita, v ktorej úlohou žiakov je nakresliť obrázok, prečítať knihu alebo napísať vlastný príbeh. Práve na tvorivé písanie a čítanie kníh je vyhradený Marec – mesiac knihy.
            Ďalšou aktivitou bolo zapojenie sa niektorých tried 2. stupňa do projektu Krajiny čitateľov „Naša trieda číta“. Vytvorením triednych knižníc chceme rozvíjať u žiakov čitateľskú gramotnosť, podporovať ich v čítaní a pomôcť im, aby objavovali radosť z čítania. „…Pretože keď čítame, všetko sa mení.“ Keď čítame, naša krajina je bohatšia, citlivejšia a spravodlivejšia. Krásu materinského jazyka vnímame aj cez krásu prečítaného slova.

             

            Mgr. Mária Majzelová

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2024

          • V posledný februárový deň recitátori našej školy ukázali umenie prednesu, vystupovania, estetizácie literárneho textu a osobný umelecký pohľad na svet detskej literatúry i literatúry s hlbokými hodnotami. 61 žiakov 1. a 2.stupňa súťažilo v troch vekových kategóriách v poézii a próze. Porota počula pekné detské prednesy i nové zaujímavé texty. Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí stále šíria svojim umeleckým prejavom krásu slovenského slova. Spomedzi všetkých recitátorov získali žiaci v prednese nasledovné umiestnenia:

            I.kategória:
            Poézia: 1. Yvonne Sameliaková, 4.A

                          2. Timea Tatarková, 4.B

                          3. Karolína Švecová, 1.B

            Próza: 1. Laura Pindaková, 4.B

                        2. Mariana Rydzoňová, 4.B

                        3. Klaudia Paškuliaková, 2.A


            II.kategória:
            Poézia: 1. Olívia Janotková, 5.A

                         2. Andrea Sochuliaková, 5.A

                         3. Jakub Balcerčík, 5.A

            Próza: 1. Lívia Namislovská, 6.A

                        2. Diana Namislovská, 5.A

                        3. Natália Kureková, 6.B


            III.kategória:
            Poézia: 1. Vanesa Gudjončíková, 8.A

                         2. Sára Šefčíková, 8.A

                         3. Matej Sameliak, 8.B

                         Cena poroty: Vanesa Kureková, 9.A

            Próza: 1. Vanesa Ruľáková, 9.B

                        2. Blažej Pekarčík, 8.A

                        3. Ivana Labjaková, 9.A
             


            Víťazi postupujú do okresného kola v Námestove. Všetkým žiakom gratulujeme!

            Mgr. Erika Kureková

          • EKOHLIADKA V AKCII

          • Úspech pri ochrane životného prostredia závisí na správaní každého z nás.

            Naša škola je zapojená do programu Zelenej školy a pracujeme na zlepšení triedenia a  eliminácii odpadu. Tento týždeň školská Ekoliadka kontroluje triedenie odpadu na škole. V škole triedime papier, plasty, elektroodpad a bioodpad. To, čo nevieme vytriediť, končí v košoch na komunálny odpad. Ekohliadka predstavila žiakom  Ekokódex školy.

            Cieľom Ekohliadky je osveta a kontrola separovania odpadu v jednotlivých triedach, čo bude aj bodovo hodnotené a na konci šk. roka vyhodnotené.

            Členovia kolégia Zelenej školy sa podieľali na tvorbe nášho eko – kódexu.

            Čo to vlastne eko – kódex je? Sú v ňom zaznamenané hodnoty našej školy, ktoré sa budeme snažiť dodržiavať v ďalších rokoch. 

            Mgr. Mária Čierna

          • Súťaž v rýchlosti skladania Rubikovej kocky 3x3x3

          • Rubikova kocka je mechanický hlavolam, ktorý v roku 1974 vynašiel maďarský sochár a architekt Ernő Rubik. Bol výnimočne obľúbený v 70. a 80. rokoch 20. storočia, keď sa vyrábal v miliónových sériách. Dňa  28.2.2024 sa na našej škole uskutočnil 4.ročník súťaže v rýchlosti skladania Rubikovej kocky 3x3x3.

            Do súťaže sa prihlásilo 17 žiakov 2.-8. ročníka, ktorí vedia veľmi rýchlo a obratne poskladať  Rubikovú kocku 3x3.

            Najlepší žiaci školy postupujú do regionálneho kola, ktoré organizuje naša škola v priestoroch Kultúrneho domu v máji 2024.

            V školskom roku 2023/2024 sa naši žiaci umiestnili nasledovne:

            Kategória chlapci:

            1.miesto: Filip Vajdečka – 7.A

            2.miesto: Viliam Rak– 7.A

            3.miesto: Adam Vajdečka – 4.A

             

            Kategória dievčatá:

            1.miesto: Laura Kvasničáková – 8.A

            2.miesto: Andrea Sochuliaková – 5.A

            3.miesto: Martina Sameliaková – 6.A

            Mgr. Veronika Kureková, Mgr. Katarína Resutíková

          • Expert geniality show 2023/2024

          • Celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a žiakov stredných škôl.

            V kategórii EXPERT 5 získala za svoj skvelý výkon čestný titul "TOP EXPERT" Olívia Janotková z 5. ročníka. Zároveň jej bol udelený diplom za umiestnenie sa v prvej štvrtine najúspešnejších žiakov v súťažnej téme "Ako funguje svet".

            V kategórii EXPERT 7 získal Filip Vajdečka zo 7. ročníka diplom za umiestnenie sa v prvej štvrtine najúspešnejších žiakov v súťažnej téme "Mozgolamy".

            V kategórii EXPERT 5 získala Andrea Sochuliaková účastnícky diplom za umiestnenie v prvej polovici žiakov z 5. ročníka.

            Mgr. Veronika Kureková

          • Prednáška pre rodičov

          • V súčasnej dobe výchovno–vzdelávací proces narúša kontakt žiakov so sociálnymi sieťami v domácom prostredí. Žiaci sa tam stretávajú s rôznymi prejavmi šikany, kyberšikany, dôsledkom čoho vznikajú konflikty medzi žiakmi, pribúda vyčleňovanie žiakov z triedneho kolektívu, blokovanie žiakov v sociálnych skupinách, pod tlakom, ktorí žiaci prežívajú – vyhľadávajú rôzne formy sebapoškodzovania.

            Dňa 27.2.2024 sa uskutočnila prednáška pre rodičov 6.-9.ročníka ZŠ s MŠ Oravské Veselé s preventistom kriminálnej polície kpt. Mgr. Tiborom Šándorom.

            Téma prednášky: Prevencia kriminality z pohľadu Policajného zboru, Trestnoprávna zodpovednosť rodičov a mládeže v súvislosti s nežiadúcimi javmi žiakov na sociálnych sieťach.

            Vieme že boj s nevhodným správaním sa žiakov, s ohrozením žiakov v súvislosti so sociálnymi sieťami, je beh na dlhé trate, ale veríme že v spolupráci rodičov, školy, odborníkov tento problém – nežiadúcich javov správania sa žiakov zastabilizujeme.

            Dôležité je nezatvárať si oči pred touto skutočnosťou, nebyť ticho pri zistení týchto nežiadúcich javov a vedieť na koho sa obrátiť s poradenstvom, s oznamovacou povinnosťou.

            Ďakujeme Vám rodičia, že ste svojou hojnou účasťou potvrdili, že vám tieto problémy nie sú ľahostajné a chcete byť v tejto oblasti informovaní.

            Ďakujeme p. Šándorovi, ktorý nielen rodičom ale aj našim žiakom 1.-9. ročníka robí pravidelne prevenciu – Trestnoprávnej zodpovednosti.

            Vedenie školy

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V mesiaci október sme sa zapojili do dobrovoľného národného športového projektu
            Slovenského olympijského a športového výboru, ktorý je určený pre žiakov 6. až 9. ročníka.

            Projekt je zameraný na podporu všestranného pohybového rozvoja žiakov.

            Každý žiak, ktorý absolvoval všetky disciplíny dostal certifikát, na ktorom boli zaznamenané
            jeho výsledky a jeho úspešnosť v porovnaní so všetkými žiakmi na Slovensku.

            Najlepší žiaci
            dostali odznaky, podľa toho, koľko bodov získali. Celkovo sme otestovali vyše 70 žiakov.

            Bronzové odznaky získali:

            Ema Kureková 6. B, Igor Jagnešák 7. A, Alena Kleinová 7. A,
            Šimon Zavoďan 7. A, Jozef Rieger 7. B, Samuel Škombár 7. B, Šimon Janotka 8. A, Maroš
            Kvasničák 8. A, Laura Kvasničáková 8. A, Ivana Stopjaková 8. B, Adam Pisarčík 9. A, Dávid
            Joštiak 9. B.
            Strieborné odznaky získali:

            Filip Vajdečka 7. A, Jakub Stopjak 7. B, Šimon Vnenčák 7. B,
            Samuel Resutík 8. A, Patrik Tóth 8. A.


            Zlatý odznak získali:

            Viliam Rak 7. A, Patrik Resutík 8. B.
            Najlepší žiaci z každého ročníka budú školu reprezentovať na krajskom kole v apríli, ktoré by
            sa malo konať v Žiline.

            https://www.olympic.sk/olov

            Mgr. Michal Kumor

          • Deviataci na medzinárodnej výstave „Nechajte ma byť takou, aká som“

          • Dňa 16. 2., posledný deň pred jarnými prázdninami, sa naši deviataci zúčastnili dejepisnej exkurzie v Tvrdošíne. Jej obsahom bola výstava o životnom príbehu Anny Frankovej „Nechajte ma byť takou, aká som“.

            Výstava sa skladala z dvoch častí - historickej a súčasnej. Spájala ich téma stereotypov, predsudkov a diskriminácie v minulosti a dnes. Životom Anny Frankovej od jej narodenia až po smrť v koncentračnom tábore Bergen-Belsen ich sprevádzali študenti Strednej odbornej školy lesníckej, kde sa výstava realizovala. Prostredníctvom archívnych fotografií bol zdokumentovaný život Frankovcov v Nemecku, emigráciu do Amsterdamu a ukrývanie sa v tajných priestoroch firmy Otta Franka. Historický kontext doby: vzostup nacionálneho socializmu, diskrimináciu a prenasledovanie židovského obyvateľstva, ktoré vyústilo do genocídy. Druhá časť výstavy nechávala prehovoriť súčasných mladých ľudí. Tu sme si mohli položiť rôzne otázky, týkajúce sa našej vlastnej identity.


                  Žiaci si cez aktívne učenie o druhej svetovej vojne a holokauste rozvíjali samostatnosť, spoluprácu, zodpovednosť, tvorivosť a kritické myslenie. V dejepisnej úvahe sa zamýšľali nad odkazom a posolstvom 13-ročnej Anny pre nich a nad predsudkami vo svojom živote. Uvažovali, či je možné poučiť sa z chýb v minulosti alebo tieto chyby robíme aj dnes. A prečo je tomu tak?

            Kládli si otázky a hľadali odpovede na to, aký význam a dopad mal nacionálny socializmus na život ľudí. Netradičné vyučovanie dejepisu mimo školských lavíc malo za cieľ uvedomiť si, aký veľký vplyv nielen  v online priestore nadobúdajú prejavy extrémizmu v súčasnosti a aby žiaci vedeli k tomu zaujať odmietavý postoj a svoje presvedčenie aj správne argumentovali.

            Niektoré zamyslenia žiakov

            zamyslenia_ziakov.docx

            Mgr. Mária Majzelová, Mgr. Viera Poláková

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA – školské kolo

          • Dňa 8. 2. 2024  sa konalo školské kolo 60. ročníka chemickej olympiády kategórie D. Test pozostával z 3 častí – názvoslovie, teoretické úlohy na tému vápnik, horčík a chemické výpočty. V tejto súťaži si mohli žiaci 9. ročníka porovnať svoje vedomosti z chémie.Tešíme sa, že žiaci aj tento rok prejavili záujem o chémiu a prírodné vedy.

            VÝSLEDKY:

            1. miesto: Sára Grebáčová 9.B

            2. miesto: Tomáš Kocúr 9.A

            3. miesto: Roman Zboroň 9.B

            Úspešné riešiteľky: Karolína Kumorová 9.B, Marianna Kormančíková 9.B                

            Srdečne blahoželáme a postupujúcim želáme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 14. 3. 2024.

            PaedDr. Eva Kapičáková