• ŠÍRME DIGITÁLNE DOBRO

          • Hlavnou tému 21. ročníka Dňa bezpečného internetu 2024 sa stalo motto: „Šírme digitálne dobro“.  V týždni od 5. do 9. februára sme sa i my so  žiakmi tretieho až ôsmeho ročníka zapojili do tejto celosvetovej akcie. Na hodinách Informatiky sme sa zamerali na zvyšovanie povedomia žiakov o online svete, o online rizikách a príležitostiach. Snažili sme sa pomenovať aktuálne problémy.

            Zároveň sme však hľadali spôsoby ako šíriť digitálne dobro. Pre žiakov bola veľká výzva umelecky stvárniť príklady toho, ako môžeme pomocou internetu meniť svet k lepšiemu.  Pri bádaní ako meniť svet k lepšiemu využívali rôzne online nástroje: Mentimeter, Padlet, Kahoot, Skicár,... Žiaci pracovali s tabletmi, počítačmi alebo aj výkresmi. Vznikli veľmi pekné práce (logá, komiksy, príbehy, plagáty, postery...).  Najzaujímavejšie práce zapojíme do celoslovenskej súťaže: https://bezpecnyinter.net/safer-internet-day/ . Veríme, že zrealizovanými aktivitami sme podnietili pozitívne zmeny v online svete.

             

            Mgr. Lenka Raková Štrausová

          • Rozvojový projekt - Čítame pre radosť

          • Naša škola sa zapojila do  rozvojového projektu, ktorý je zameraný na čitateľskú gramotnosť. Do projektu sa zapojili 2 triedy  MŠ a 2 triedy na I. stupni ZŠ. 

            Účel projektu: Posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a  tiež budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov

            Cieľ projektu:n Doplniť knižnice v triedach materských a základných  škôl. Zámerom triednych knižníc je posilniť pozitívny vzťah ku knihám i čítaniu.

            Knihy boli vyberané tak, aby boli pre deti atraktívne, posilnili ich motiváciu hľadať v knihe zážitok.

            Veľmi sa tešíme spolu so žiakmi, že účel a cieľ napĺňame.

            Ďakujeme pani učiteľkám za iniciatívu a taktiež za skvelý výber kníh. Práve správny výber kníh do triednej knižnice je predpokladom k tomu, aby sa deti stali samostatnými čitateľmi. 

          • Zmena dátumu stretnutia rodičov 6.-9. ročníka

          • Vážení rodičia!
            Oznamujem Vám, že plánované stretnutie rodičov 6.-9. ročníka s p. Šandorom sa presúva na utorok 27.2.2024  o 15.30 v školskej jedálni.
             Pán Šandor požiadal zmenu dátume z pracovných dôvodov. Ďakujeme za pochopenie.

          • Školský karneval

          • Dňa 9. februára sa konal tradičný karneval žiakov školy. Veľkú radosť mali všetci žiaci školy, ktorí si pripravili množstvo krásnych masiek. Odmenou pre žiakov bola radosť na tvári a spokojnosť. Najkrajšie masky na 1. stupni boli odmenené. Naše pani kuchárky ako je už tradíciou, pre všetkých pripravili chutné šišky. Ďakujeme. Dobrá nálada nechýbala, tak sa chceme o našu radosť s vami podeliť. 

          • VŠETKOVEDKO

          • Naši žiaci  sa  zapojili do každoročnej súťaže VŠETKOVEDKO, ktorá je veľkým súbojom o "najmúdrejších medzi najbystrejšími". Je to vedomostná súťaž, ktorá zahŕňa takmer všetky oblasti vzdelávania. Otázky boli stavané na všeobecný rozhľad žiakov, čítanie s porozumením, logické myslenie a na využitie vedomostí získaných z predmetov: SJL, MAT, Prvouka, Prírodoveda a iných.

            Bol to v poradí už 15.ročník súťaže a z našej školy sa ho zúčastnilo celkovo 21 žiakov.

            Medzi úspešných riešiteľov sa tentokrát podarilo umiestniť mladším žiakom:

            Sofia Pekarčíková z 1.B 

            Vianneya Sekulová z 3.A

             Karolína Kozoňová z 3.B. 

            Našim "VŠETKOVEDKOM" blahoželáme!

            Mgr. Gabriela Klusová

          • Putovná Rubikova kocka 10x10x10

          • Zložiť Rubikovu kocku 3x3x3 je náročné, ale naši žiaci to zvládajú výborne. Momentálne pracujú na tom, aby mali čo najlepší čas pri súťaži v skladaní kocky na školskom kole. Žiaci chcú viac, a preto sme im ako škola ponúkli Rubikovu kocku 10x10x10. Zložiť túto kocku je časovo náročné, nie každý to zvládne, ale naši žiaci okrem toho že zložia všetky strany, vytvoria vždy nejaký dizajn.Rozbehli sme aktivitu „Putovná Rubikova kocka 10x10x10“ pre našich odvážnych, šikovných žiakov.

            Chceme Vám v priebehu nasledujúcich dní predstaviť týchto žiakov a ich nové dizajny. Rubikova kocka  10x10x10 je v riaditeľni školy, pripravená pre ďalších žiakov.

          • Majstrovstvá Slovenska 4-členných tímov v zrýchlenom šachu

          • Dňa 7.2.2024 sme sa v Bardejove zúčastnili na Majstrovstvách Slovenska 4-členných tímov v zrýchlenom šachu.​​​​​​Turnaja sa celkovo zúčastnilo: 

            19 tímov za 1. stupeň a naši žiaci: Sebastián Pňaček, Adam Vajdečka, Adam Balcerčík a Nela Jankolová Vybojovali krásne 7. miesto.

            51 tímov za 2. stupeň a naši žiaci: Joshua Jurkulák, Viliam Rak, Adrián Kurek a Marieta Floreková skončili na 25 mieste.

            Žiaci súperili pri partiách šachu ako skutoční šachisti. Všetkým žiakom ďakujem za účasť a reprezentáciu.

            Mgr. Veronika Kureková

          • Obvodové kolo - Volejbal dievčatá

          • Dňa 7. februára sme sa v Námestove na ZŠ Komenského zúčastnili obvodného kola v midi volejbale dievčat.

            Po dvoch víťazstvách a jednej prehre nakoniec naše dievčatá skončili na peknom 2. mieste.

             

            Výsledková listina:

            1. miesto:  ZŠ Komenského

            2. miesto: Oravské  Veselé

            3. miesto: Rabčice

            4. miesto: Oravská Polhora

            Mgr. Michal Kumor

          • Dejepisná olympiáda

          • V pondelok 5.2. 2024 sa v Námestove uskutočnilo Okresné kolo olympiády z dejepisu. Žiaci sa pripravovali na náročnú ale veľmi peknú tému hradov a zámkov spolu s témami učiva v jednotlivých ročníkoch i znalostí z nášho regiónu Orava. Napriek tomu, že mnohé školy sa nezúčastnili, našich žiakov treba pochváliť v ich snahe učiť sa nad rámec svojich povinností. 

            Zo 6. 7. 8. aj 9. ročníka sa súťaže zúčastnili dvaja žiaci, ukrojili si zo svojho voľného času a venovali sa príprave. Každý kto dá viac ako musí, si zaslúži uznanie . Ďakujeme.

            Mgr. Mária Majzelová, Mgr. Viera Poláková

             

          • Návšteva Pamätnej izby Milana Jablonského

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka počas hodín výtvarnej výchovy a občianskej výchovy uskutočnili návštevu pamätnej izby Milana Jablonského, ktorá bola len nedávno zriadená v Oravskom Veselom na počesť rodáka, emigrujúceho do Kanady v roku 1970. Svoj talent rozvíjal ďalej v oblasti výtvarného umenia, herectva i športu.

            Na filmových plátnach ho môžeme vidieť vo viacerých filmoch s témou indiánov- pôvodných obyvateľov Ameriky. Pre nás grófa Dolinaya vo filme Jánošík z roku 1963. Vo výtvarnom umení v pamätnej izbe vidieť rôzne druhy techník, ktoré v tvorbe používal a inšpirovať sa možno aj športovými úspechmi.Žiaci sa obohatili poznatkami i jeho snahou a húževnatosťou i ukážkami, že všetko nejde tak hladko a prichádzajú aj ťažké chvíle, ktoré pretavoval znova do práce, teda na plátno, či tvrdou cestou športu. Vážil si oravskú prírodu i prostredie v Kanade. Ponúkol zamyslenie nad cestami života, ktoré sa otvárajú pred našimi žiakmi.

            Mgr. Viera Poláková

          • Novoroční KANDRÁČOVCI

          • V piatok 26.01.2024  šikovní a talentovaní žiaci aj našej základnej školy, ktorí navštevujú ZUŠ J.I.Kolčáka, odohrali dva pekné koncerty s kapelou KANDRÁČOVCI.  Ďakujeme p.uč. Petrovi Kozoňovi za možnosť vystúpiť s Kandráčovcami na jednom pódiu. Pre žiakov to bol naozaj pekný zážitok a veríme, že aj motivácia do ďalšej práce. Toľko radosti, chuti a energie už dávno nebolo na jednom mieste.

            Za go̲rami, za dolami, za ľasami, pobjyli še dva go̲raľe s čupagami.

            [:Dva go̲raľe, ňebijče še,ma go̲raľka dva varkocki podžyľče še.:]

          • Školské kolo geografickej olympiády

          • Pre skoro 30 súťažiacich z našej školy prebehlo v druhej polovici januára 2024. V online testoch riešili žiaci teoretickú časť zameranú na sopečnú činnosť, stavbu Zeme a množstvo iných všeobecných otázok o našej Zemi. V druhej časti riešili otázky praktické s použitím atlasu. Úlohy boli náročné, tvorivé a zamerané na mnohé oblasti práce s atlasom, mapou a vyžadovali naštudované vedomosti v predmete.

            Výsledky:

            v kategórii G -5.rorčník

            1.miesto Jakub Balcerčík      5.a       úspešný riešiteľ         postup na okresné kolo

            2.miesto Andrea Sochuliaková 5.a  úspešný riešiteľ         postup na okresné kolo

            3.miesto Matej Pisarčík         5.a       úspešný riešiteľ

            4.miesto Adam Vajdečka       4.a       úspešný riešiteľ

            v kategórii F- 6.-7.ročník

            1.miesto Filip Vajdečka         7.a       úspešný riešiteľ         postup na okresné kolo

            2.miesto Martina Sameliaková 6.a  úspešný riešiteľ         postup na okresné kolo

            3.miesto Martin Pindiak        7.a       úspešný riešiteľ

            4.miesto Tobias Vnenk           7.b       úspešný riešiteľ

            5.miesto Ema Kapičáková      6.a       úspešný riešiteľ

            6.miesto Matúš Uhliarik        6.b       úspešný riešiteľ

            v kategórii E 8.-9.ročník:

            1.miesto Martin Chromek    9.b       úspešný riešiteľ         postup na okresné kolo

            2.miesto Vanesa Gudjončíková 8.a  úspešný riešiteľ         postup na okresné kolo

            3.miesto Peter Sirotiar           8.a       úspešný riešiteľ

            4.miesto Peter Stopjak           9.b       úspešný riešiteľ

            5.miesto Sára Šefčíková         8.a       úspešný riešiteľ

            6.miesto Svetlana Staníková 9.b       úspešný riešiteľ

            7.miesto Marianna Kormančíková 9.b úspešný riešiteľ

            Diplomy budú žiakov rozdané pri odovzdávaní Výpisov známok v triedach. Všetkým úspešným riešiteľom ( i tým, ktorým sa nepodarilo všetky úlohy zvládnuť) ďakujeme sa svedomitú prípravu na školské kolo a postupujúcim žiakom želáme, aby sa na okresnom kole geografickej olympiády 12.marca 2024 umiestnili čo najlepšie.

            Mgr. Róbert Repka

          • Maľuj so mnou...

          • Dňa 15.1.2024 sa v našej škole opäť uskutočnil workshop - Maľuj so mnou. Tešíme sa  zo spolupráce  a  ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľajú na tejto krásnej aktivite. Prinášame zopár fotiek z poslednej aktivity.
            Ďalší workshop sa uskutoční opäť 19.2.2024.  

          • Novoročné požehnanie školy

          • "Nech Kristus požehná tento dom." Aj tak sa dajú preložiť písmená C+M+B a náš „dom“ -  našu školu požehnal pán farár  na celý nový rok 2024. Nech nás toto požehnanie sprevádza a ochraňuje každý deň, aby sme si navzájom rozumeli, mali sa radi, aby sa nám darilo a tak sme spoločne vyprosili modlitbou požehnanie pre nový kalendárny rok.

          • Predvianočný čas v škole

          • Dnes sme mali v škole krásnu vianočnú atmosférú, ktorú sme si všetci spoločne pripravili  s našimi žiakmi a so všetkými zamestnancami školy. Žiaci sa navzájom bavili programom, piekli vianočné oblátky a kto sa chcel vyžiť športovo, mal vytvorený priestor. Bol to krásny deň plný radosti, úsmevov a prajnosti. Prinášame zopár momentiek v podobe fotiek. 

            Prajeme Vám Požehnané vianočné sviatky. 

          • Vianočný šachový turnaj

          • V piatok 15. 12. 2023 sa v Oravskej Polhore realizoval Vianočný šachový turnaj. Proti sebe si zahralo 64 hráčov z viacerých škôl Hornej Oravy. Každý hráč odohral 7 šachových partií. Súťažilo sa vo viacerých kategóriách. 

            Z našej školy získali diplom za:

            Prvé miesto: Šimon Uhliarik, Viliam Rak, Marieta Floreková

            Druhé miesto: Patrik Čutka, Adam Balcerčík, Andrea Sochuliaková

            Tretie miesto: Joshua Jurkulák, Adrián Kurek Výhercom gratulujeme.

            Mgr. Veronika Kureková

          • MÁŠ PROBLÉM?

          • „Máš problém?“ je názov súťaže, kde žiaci riešia problémové úlohy.  Problémy boli rozdelené do úrovni označených od A po F. Mladší (4.-6. ročník) začínali na úrovni A a končili úrovňou E.  Starší (7.-9. ročník) začínali úrovňou B a končili úrovňou F. Na začiatku vedeli riešiť len úlohy z úrovne, ktorú mali otvorenú. 

            Aké úlohy riešili si môžete pozrieť v archíve ( https://masproblem.strom.sk/archiv) Súťaž sa konala 3.11.2023 online formou, žiaci pracovali v domácom prostredí v čase od 8:00-19:00, čas na vypracovanie úloh mali žiaci 60 minút.

             Z celého Slovenska sa prihlásilo v tomto ročníku 324 žiakov 4.-9. ročníka základnej školy. 

            Umiestnenie našich žiakov:

            4.ročník (24 säťažiacich): 3.miesto Adam Vajdečka 4.A

            5.ročník (58 súťažiacich): 2.miesto: Matej Pisarčík 5.A

                              10.miesto : Viktória Janotková 5.A

            7.ročník (64 súťažiacich): 7.miesto: Soňa Krúpová 7.B

                             13.miesto: Filip Vajdečka 7.A

            9.ročník (46 súťažiacich): Daniela Pisarčíková 9.B

            Mgr. Zuzana Krúpová

          • Školské kolo dejepisnej olympiády

          • Žiaci našej školy zo šiestej, siedmej, ôsmej aj deviatej triedy sa v mesiaci december zúčastnili školského kola dejepisnej olympiády. Okrem predpísaného učiva bolo potrebné pridať znalosti z predpísanej monotematickej časti a znalosti z nášho regiónu. Z každej triedy postúpili prví dvaja do okresného kola. 

            šiesty ročník:

            1. miesto Martina Sameliaková

            2. miesto Ema Kapičáková

            siedmy ročník

            1.miesto Stela Balcerčíková

            2.miesto Andrea Kocúrová

            ôsmy ročník:

            1.miesto Vanesa Gudjončíková

            2.miesto Blažej Pekarčík

            deviaty ročník:

            1.miesto Marianna Kormančíková

            2.miesto Šimon Uhliarik

             

            Gratulujeme.

             

            Mgr. Viera Poláková, Mgr. Mária Majzelová

          • PYTAGORIÁDA – školské kolo

          • V dňoch 12. a 13. decembra sa konalo školské kolo populárnej matematickej súťaže Pytagoriáda. Súťažili žiaci 3. až 8.ročníka. Najlepšie mozgy školy sa pasovali s 15 úlohami. Každá úloha bola ohodnotená 1 bodom. Úspešným riešiteľom sa stal ten, ktorý zvládol aspoň 10 úloh a mohol dostať časovú bonifikáciu 1 bod za 4 minúty ušetreného času. Celkový čas na vyriešenie úloh bol 60 minút. Úlohy boli náročné, no napriek tomu niektorí žiaci to výborne zvládli. Títo žiaci budú posunutí na nomináciu do okresného kola. Či sa tam dostanú, bude závisieť na výsledkoch v ostatných školách. Celkovo sa zúčastnilo súťaže 75 žiakov. Prehľad úspešných riešiteľov je nasledovný:

            Výsledky:

            PYTAGORIÁDA_-_školské_kolo.docx

            Ing. Marián Beňadik

             

          • Relaxačná miestnosť

          • V škole tento rok okrem gymnastických učební pribudla ďalšia nová miestnosť pre žiakov. Miestnosť slúži na relaxáciu a upokojenie, ale ponúka i príležitosť na stimuláciu, aktivizáciu a rozvoj zmyslov pri rôznych ťažkostiach, strese, napätí a hneve. Využívame ju každý deň a žiaci si ju veľmi obľúbili. Postupne v nej rozvíjame aktivity a svojpomocne vyrábame pomôcky. Pracujeme v nej hlavne v rámci intervencií počas vyučovania.