• Didaktické hry a Účelové cvičenie

          • Dňa 29.06.2023 žiaci I. stupňa absolvovali Didaktické hry v prírode.  Ziaci II. stupňa absolvovali  praktickú časť účelového cvičenia v areáli školy. Praktickú časť sme realizovali v prírode, žiaci deviateho ročníka aj na bicykli a na túre smerom na Náučný chodník smerom K PIlsku. Žiaci zvládli veľmi dobre praktické aktivity. Po úspešnom splnení jednotlivých úloh mali žiaci priestor na rôzne športové súťaže a aktívny odpočinok.

            Účelové cvičenie bolo zamerané na základné informácie a plnenie úloh.

            Venovali sme sa týmto témam:

            - riešenie mimoriadnych situácií- civilná ochrana (cvičný poplach: 23.6.2022)

            - zásady pohybu a pobytu v prírode- ochrana prírody

            - dopravná príprava

            - zdravotná príprava

            - výchova k bezpečnému správaniu

            - športové aktivity

            Žiaci na každom stanovišti plnili úlohy a zbierali body. 

            Najlepší tím účelových cvičení:

            1. Miesto -  7.A
            2. Miesta - 6.A
            3. Miesto - 8.B

             

             Ďakujeme všetkým vyučujúcim, ktorí pre žiakov pripravili krásny zmysluplný deň. 

             

          • Poznávací zájazd ANGLICKO - LONDÝN

          • V dňoch 14. až 18. júna sa súčasní aj bývali žiaci našej školy zúčastnili  poznávacieho výletu do Londýna. 

            Náročná cesta  autobusom z rodnej obce v skorých ranných hodinách  smerom na Čechy, Nemecko, Belgicko a Francúzsko ubehla rýchlo v spoločnosti spolužiakov a kamarátov. 

            Vo štvrtok ráno sme  sa vo francúzskom Calais nalodili na trajekt, ktorý nás  sme sa preplavil  do Anglického Doveru.

            Na hodinkách sme si posunuli čas o  1 hodinu dozadu podľa „Londýnskeho“ času a začali spoznávať pamiatky hlavného meste Anglicka. Navštívili sme Greenwitch s jeho nultým poludníkom. Ďalej sme obdivovali nádhernú stavu Tower of London a najznámejší most Tower Bridge.  Nezabudnuteľné chvíle sme prežili aj prepravou v poschodovom autobuse, ktorý nás dopravil k slávnej katedrále Sv. Pavla.

            Večer sme sa ubytovali v hoteli a nastavili si večierky, ktoré aj tak nikto nedodržiaval. 😊

            V piatok  po raňajkách sme opäť nasadli do autobusu a navštívili sme jediné kúpeľné mesto založené Rimanmi mestečko Bath. Celé mesto je vystavené z rovnakého kameňa – pieskovca.

            V popoludňajších hodinách sme presunuli k najstaršej pamiatke všetkých čias  - Stonehenge. Majestátne kusy skál poukladané v tvare kruhu – oltára urobili na nás ohromný dojem. Počas letného slnovratu slnečné lúče prechádzajú presne cez stred kruhu – oltára Stonehenge.

             

            V sobotu sme mali celý Londýn na dlani vo vyhliadkovom kolotoči LONDON EYE. Ďalšou atrakciu bola aj  oslava kráľa Karola v centre Londýna.  Príchod kráľa a kráľovskej rodiny  predchádzali konské záprahy, orchester, tisícky červeno-čiernych vojakov. Záver oslavy umocnili prelety stíhačiek a lietadiel. Usporiadanie stíhačiek v tvare veľkého C R     -  CHARLES  REX  -  symbolizovalo Karol Kráľ.

            V popoludňajších hodinách sme shoppingovali v známych uliciach Londýna Oxford a Regent Street.

            Večer sme nastúpili do autobusu a tešili sa na cestu naspäť, na rodné Slovensko.

            Chválime všetkých žiakov za správanie a samostatnosť.  Veríme, že si odniesli veľa  pozitívnych zážitkov a v budúcnosti si návštevu Londýna opäť zopakujú.

             

            Mgr. Mariana Stopjaková, Mgr. Jana Lietavcová

          • Workshop SadOVO - prvé stretnutie

          • Naša škola je jedna z desiatich škôl z celého Slovenska, ktorá bola tento rok vybratá do projektu SadOVO. Projekt sa zameriava na staré a krajové odrody jabloní a hrušiek. Cieľom je v spolupráci s odborníkmi vysádzať ovocné vysoko kmenné sady v areáli škôl. 

            Dňa 16. 6. 2023 nás navštívil Feri Cimerman, odborník a  koordinátor projektu z CEE Živica, ktorý pre nás pripravil rôzne aktivity spojené s výsadbou ovocných stromov a krov v areáli školy.

            V tento deň žiaci 7. ročníka strávili 4 vyučovacie hodiny  v prírodnej učebni a v školskej záhrade. Feri mal pre žiakov pripravené množstvo zaujímavých aktivít. Naplánovali sme si na školskom pozemku  výsadbu nášho ovocného sadu. 

            Ešte pred samotným stretnutím, sme so žiakmi na biológii,  plnili rôzne úlohy. Našou prvou úlohou bolo navštíviť jednotlivé supermarkety v okolí a zistiť názvy rôznych druhov ovocia a zaznamenať krajinu ich pôvodu. Dnes sme si porovnali výsledky našich zistení a boli sme dosť prekvapení! Ukázalo sa totiž, že väčšina druhov ovocia sú veľkí cestovatelia a dovážame ich zo vzdialených krajín.

            V ďalšej časti sme sa v rozhovore zamerali na význam a využitie ovocných stromov. Pripomenuli sme si, že sú zdrojom potravy pre opeľovače, pomáhajú udržiavať biodiverzitu v ekosystéme, podporujú tvorbu humusu a v lete nám poskytujú vzácny chládok. Po načerpaní nových informácií sme "vyrazili do terénu", ktorý pre nás predstavoval areál školy.  S pomocou aplikácie PlantNet sme skúmali flóru na pôde našej školy. Po odfotení listu či kmeňa sme sa vďaka aplikácii okamžite dozvedeli, o aký druh rastliny ide. Objavili sme jedľu obrovskú, jedľu srienistú, brest, čerešne, slivky, ríbezle, dub a mnohé ďalšie.

            Následne sme dostali za úlohu nájsť vhodné miesto pre výsadbu ovocných stromov na školskom pozemku. Feri nás oboznámil s tým, že dospelý strom potrebuje pre správny rast priestor s priemerom 8 metrov. Dostali sme meter – pásmo a pustili sme sa do práce. Nabíjanie kolíkov na označené miesto bolo pre žiakov najzaujímavejšie. Žiakov očarilo veľké kladivo, ktoré si Feri priniesol rovno z Bratislavy :D. Vzhľadom na krásny školský pozemok nebolo ťažké nájsť dostatočne vyhovujúcu lokalitu, podarilo sa nám nájsť pre výsadbu jabloní a hrušiek krásne miesta na školskom pozemku. Keď stromy o pár rokov vyrastú, žiaci si budú môcť vychutnať plody našej práce.

            Na jeseň sa opäť stretneme a vysadíme ovocné stromčeky, odrody ktoré sme spolu so žiakmi vybrali. Spoločné aktivity na čerstvom vzduchu si žiaci  dosýta vychutnali. Sme radi, že našou činnosťou môžeme prispieť k rozvoju vegetácie v našom školskom ekosystéme.

            Ďakujeme Ferimu Cimermanovi za to, že nás obohatil o nové vedomosti a tešíme sa na opätovné stretnutie v októbri.

          • Dajme spolu gól - záver projektu

          • V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do projektu pod názvom “ Dajme spolu gól”. Predškoláci z MŠ  pod vedením pána farára a p.uč. Kumora, prváci pod vedením a p.uč. Beňadika.

            ​​​​​​Realizovali sme ho v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom a projekt bol zameraný na popularizáciu futbalu u deti v materských školách a 1. ročníkoch základných škôl.

            Projekt prebiehal v mesiacoch október až máj a to 45 minútovou aktivitou každý týždeň. Aktivity boli zamerané hlavne na pohybový rozvoj dieťaťa, prácu s loptou hravou formou, ako aj na samotnú hru. Pre kvalitnejšiu prácu s deťmi poskytol Slovenský futbalový zväz balíček pomôcok a futbalových lôpt rôznych veľkostí.  Pevne však veríme, že tento projekt bude po úspešnom zahájení v tomto školskom roku pokračovať aj v tom nasledujúcom, keďže u deti sa tešil veľkej popularite.

            Predškoláci a mladší žiaci 1. stupňa dostali na začiatku školského roka príležitosť naučiť sa novým veciam v oblasti futbalu, podávať loptu nohou, prihrávať, trénovať silu a rýchlosť.

            Deti sa vždy veľmi tešili na ďalší tréning.

            Keďže sa blíži koniec roka, končia sa aj tréningy. Na ukončenie futbalu si triedy medzi sebou zahrali priateľský zápas. Žiaci dostali diplom a tričko v ktorom trénovali počas roka.

            Vedenie školy

          • Majsterky okresu

          • Dňa 26. júna sa naše dievčatá zúčastnili okresného kola v malom futbale dievčat v Rabčiciach. So ziskom 4 bodov, za výhru a remízu sme sa stali majsterkami okresu.

            Školu reprezentovali: Alica Pisarčíková, Vanessa Kureková, Júlia Vojtasová, Laura Kvasničáková, Ivana Stopjaková, Mária Stopjaková, Natália Stašáková, Nina Balcerčíková, Sára Somsedíková.

            Mgr. Michal Kumor

          • Prvá pomoc - prednáška pre žiakov

          • Dňa 23.6.2023 sa všetci žiaci základnej školy zúčastnili školenia  prvej pomoci. Školenie zabezpečili naše bývalé žiačky Patrícia Šimurdová a Dominika Pjonteková z OZ Oravská pomoc a ich spolužiačka zo Strednej zdravotníckej školy v DK. 

            Cieľom školenia bolo prostredníctvom zážitkového učenia vytvoriť u žiakov pozitívny vzťah k prvej pomoci a zároveň v nich vyvolať záujem o aktívny prístup k danej problematike. Žiaci sa naučili  ako privolať pomoc, či dospelého, ako zachovať chladnú hlavu a  vyhodnotiť, čo sa vlastne stalo. Žiaci si prakticky mohli vyskúšať podávanie prvej pomoci na figuríne. Učili sa tiež ako v prípade ohrozenia života privolať prvú pomoc a poskytnúť prvú pomoc oživovaním. Naučili  sa dať človeka  do stabilizovanej polohy, čo robiť pri dopravnej nehode, aj ako zastaviť krvácanie. Zdravotná príprava je súčasťou tém účelových cvičení a didaktických hier. Akcia bola pre žiakov veľmi prospešná. Veríme, že ukážky poskytovania prvej pomoci formou zážitkového učenia, priniesli žiakom nové vedomosti a zručnosti. Dievčatá boli ste skvelé. Ďakujeme!

          • Okresné kolo v atletike

          • Dňa 21. júna sa naši mladší žiaci zúčastnili okresného kola v atletike v Rabči. Žiaci súťažili v 7. disciplínach: štafeta 4x60m,hod kriketovou loptičkou, vrh guľou, skok do výšky, skok do diaľky, 60m a 600m.

            Ako družstvo obsadili chlapci  nádherné 2. miesto.

            Medaily sme zbierali aj v individuálnych disciplínach.

            Patrik Tóth bol prvý v hode kriketkou a druhý v behu na 600m

            Kristián Stašák vyhral beh na 60m a bol tretí v skoku do dialky

            Šimon Janotka bol tretí vo vrhu guľou

            V štafete 4x60m skončili chlapci druhí.

            Darilo sa aj dievčatám.

            Natália Stašáková vyhrala hod kriketkou 

            Mária Stopjaková vyhrala vrh guľou 

            Celkovo sme získali 9 cenných kovov.

            Školu reprezentovali Maroš Kvasničák, Šimon Janotka, Kristián Stašák, Patrik Tóth, Patrik Resutík, Samuel Resutík, Mária Stopjaková, Ivana Stopjaková, Sára Somsedíková, Natália Stašáková.

            Každý prispel svojim výkonom ku krásnemu umiestneniu.

            Mgr. Michal Kumor

          • ZDATNÝ ŽIAK 2023

          • Dňa 23.6.2023 sa uskutočnila v našej škole Silová a vytrvalostná súťaž pre žiakov 8-9 ročníka ZŠ. Svoju školu reprezentovali „najzdatnejší“ žiaci 8-9 ročníka v 5-tich disciplínach. Ocenené boli 3 najlepšie školy a 3 najlepší jednotlivci za sumár všetkých disciplín.Ďakujeme hlavnému usporiadateľovi športovému klubu Sport Club X, ktorý v spolupráci so ZŠ s MŠ Oravské Veselé pripravili pre okolité školy skvelú športovú súťaž. 

            Súťažilo sa v piatich disciplínach:  Ľah-sed (brušáky), kľuky, hod 2 kg plnou loptou do diaľky, skok do diaľky z miesta, výdrž v zhybe na hrazde.

            Víťazné družstvá dievčat - Zdatné žiačky 2023

             

            1. miesto - družstvo dievčat ZŠ Novoť:

            Ovšáková K., Vlčáková V., Durčáková A.

            2. miesto - družstvo dievčat ZŠ s MŠ Oravské Veselé A

            Kvasničáková L., Balcerčíková N., Stašáková N.

            3. miesto - družstvo dievčat ZŠ s MŠ Oravské Veselé B

            Šubjaková T., Joštiaková N., Ganobčíková N.

             

            Víťazné družstvá chlapcov - Zdatní žiaci 2023

             

            1. miesto - družstvo chlapcov ZŠ Novoť

            Franek K., Chudiak M., Vojtaššák Ľ.

            2. miesto - družstvo chlapcov ZŠ s MŠ Oravské Veselé A

            Rusnák J., Stašák K., Stopjak M.

            3. miesto - družstvo chlapcov ZŠ Hruštín

            Kytaš J., Plančo P., Sedlár J.

            Viac na : https://www.facebook.com/sportclubx7/

            Sport Club X pre žiakov pripravilo skvelú športovú atmosféru a krásne ceny, ktoré si domov odniesli tí najlepší. Žiaci zo súťaže odchádzali spokojní a plní odhodlania byť  o rok lepší.

            Ďakujeme Sport Club X za Váš aktívny prístup a skvelú spoluprácu. 

            Vedenie školy

             

          • Deň matiek, Deň otcov 2023

          • Dňa 11. júna 2023 Základná škola v spolupráci s  Obecným úradom a Farským úradom pripravila pre mamičky a oteckov nedeľné rodinné popoludnie. Začali sme programom pre mamičky.

            Na amfiteátri za slnečného počasia naši žiaci zo základnej a materskej školy vystúpili so svojim programom, ktorý nacvičovali so svojimi vyučujúcimi. Tento rok vystupovali aj dievčatá z detského folklórneho súboru  a zaspievala aj mužská folklórna skupina pod vedením Matúša Kocúra. Žiačky Základnej umeleckej školy Ignáca Kolčáka si taktiež pripravili krásny program pod vedením p.Labjakovej.

            Po skončení programu sa otcovia a mamičky s deťmi presunuli na Farský dvor, kde si spoločne zasúťažili. Farský dvor nám v piatok pripravil na nedeľné disciplíny pán farár spolu so žiakmi deviateho ročníka. Jednotlivé súťažné disciplíny pripravili a organizovali vyučujúci ZŠ s MŠ Oravské Veselé. Pri týchto aktivitách pomáhali žiaci 7. ročníka. Po splnení všetkých súťažných disciplín si deti vyzdvihli sladkú odmenu a oteckovia malé prekvapenie. Na farskom dvore  sa od rána varili aj súťažné guľáše. Do súťaže sa zapojili 4 odvážne tímy oteckov.

            Naše pani kuchárky s vedúcou školskej jedálne pracovali od skorého rána, aby pre všetkých napiekli chutné sladké pečivo. Základné potraviny na varenie guľášu,  prípravu sladkého pečiva, sladkosti pre deti a sladký nápoj zabezpečil Obecný úrad Oravské Veselé

            Tento rok  nesúťažne navarili aj kapustnicu a držkovú polievku rod. Mydlárová a rod. Kocúrová. O tom, že naši oteckovia navarili výborne, svedčili prázdne kotlíky.

            Vyhodnotenie súťaže o najlepší kotlíkový guláš:

            1.miesto: Pavol Sotoňák

            2.miesto: Juraj Dobrovolný, Ján Tatarka

            3.miesto: Lukáš Cádrik

            4. miesto: Peter Kyrcz

            Blahoželáme výhercovi a všetkým zapojeným oteckom.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na organizovaní Dňa matiek a Dňa otcov 2023.

          • Beseda s ilustrátorkou

          • Dňa 2. júna sa na našej škole uskutočnila beseda s akademickou maliarkou Annou Gajovou a akademickým maliarom Rastislavom Mravcom.
            Pani Gajová ilustrovala čítanku pre 2. ročník, z toho dôvodu bola pozvaná do našej školy.  Práve zdramatizovanou básňou   O neposlušných kozliatkach z druháckej čítanky privítali naši tretiaci vzácnych maliarov.

            Krátkym programom sa prezentovali aj malí gorali z folklórneho súboru.

            Pani maliarka v úvode predstavila svoj životopis a knižné diela s jej ilustráciami. Žiaci mali možnosť prezrieť si originály malieb, ktoré sú ako ilustrácie zachytené v druháckej čítanke.

            Objasnila nám spôsob vzniká ilustrácia. Najskôr ilustrátor pracuje so skicou, pri rozmiestnení prihliada na  vsadenie textu. Potom opäť zopakuje ilustráciu ale už ako originál.

            Beseda by sa nezaobišla bez otázok od detí. Cez otázky deti opäť bližšie spoznali maliarku, jej rodisko, obľúbenosť farieb, spôsob trávenia voľného času a jej domáceho miláčika -  malého psíka – ktorý bol pre deti najväčšou atrakciou.

            Záver patril predstaveniu malieb namaľovaných v Oravskom Veselom v roku 2022. Tu svoje dielo predstavil aj pán maliar Rastislav Mravec.

            Beseda sa ukončila autogramiádov a samozrejme aj malými ilustráciami na pamiatku.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie!

            Mgr. Mariana Stopjaková

          • Okresné kolo jazykovej súťaže

          • Naši šikovní žiaci opäť prejavili svoj talent a ukázali, akí sú zdatní v cudzom jazyku. Súťaž bola rozdelená do dvoch kategórií. Tvorba projektu a eseje v anglickom jazyku.

            Žiaci sa umiestnili nasledovne:
            Projekty:
            Jakub Balcerčík 4.A - 1.miesto

            Ester Stopjaková 6.B - 2. miesto

            Esej: 

            Natália Joštiaková 9.A - 1. miesto

            Marianna Kormančíková 8.B - 3. miesto

            Laura Ganobjaková 9.A- cena poroty

            Všetkým srdečne gratulujeme a tešíme sa na nasledujúci ročník.

            Mgr. Namislovská Eva
            Mgr. Jana Lietavcová

             

          • Hurá! Ideme na výlet.

          • Piatok 26.mája 2023 nastal deň výletu žiakov šiesteho ročníka. Začal celkom zaujímavo. Autobus neprišiel. Ale nakoniec sa podarilo nájsť náhradný autobus. S polhodinovým meškaním ( účelne sme ho strávili na hojdačkách v parku) sme nakoniec vyrazili.

            Cieľom bol Liptovský Mikuláš. Prvou zastávkou bolo Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Expozície Kras a jaskyne Slovenska; Chránená príroda Slovenska- človek, hory, NATURA 2000 a Chránená príroda Slovenska- Zem, miesto pre ľudí zaujali svojím zaujímavým spracovaním.

            Druhá časť programu výletu bola športovo- adrenalínová. V športovo- zábavnom parku všetkých čakali rôzne atrakcie: motokáry, streľba z luku, vodné atrakcie, divoký býk, skákacie hrady a mnoho ďalších atrakcií.

            Nakoniec sme sa zastavili v obchodnom centre Liptovského Mikuláša. Cestu domov sme si spríjemňovali aj spevom.

             

            Mgr. Róbert Repka, Ing. Jana Slameníková

          • Medzinárodný deň detí sme oslávili športom a tancom

          • Deň detí sme v našej škole oslávili  tento rok 30.mája rôznymi športovými súťažami. Pre žiakov sme pripravili aj prekvapenie. Na našu školu dnes zavítali profesionálni tanečníci zo skupiny  Old school Brothers, ktorá sa venuje hip hopovým tanečným štýlom. Ďakujeme za nezabudnuteľný zážitok. Žiaci si mohli zatancovať pod vedením profesionálov. V závere programu nám žiaci predviedli spoločnú choreografiu, ktorú sa naučili počas interaktívneho programu.​​​​​

            Žiaci I. stupňa sa ráno presunuli na Ihrisko, kde im  pani učiteľky pripravili športové súťaže.  Žiaci súťažili v rýchlosti,  presnosti a vytrvalosti. Na konci športového dňa boli najlepší žiaci ocenení sladkosťou. Potom sa presunuli  žiaci s pani učiteľkami do telocvične, kde ich čakala tanečná show s programom.

            Žiaci  II. stupňa dnešný deň strávili v školskom areáli, na multifunkčnom ihrisku a v telocvični. Žiaci súťažili v rôznych športových disciplínach, ktoré pre nich pripravil pán učiteľ Kumor.  V telocvični si  žiaci užili Interaktívny program. V závere dňa si žiaci zahrali futbal a vybíjanú.

            Na stanovištiach pomáhali žiaci deviateho ročníka. V závere  dňa boli najlepšie kolektívy ocenené víťazným pohárom a sladkosťou. Nechýbalo ani chladné osvieženie  - nanuk pre každého žiaka.

            Ďakujeme ZRPŠ a Obecnému úradu,  vďaka ktorým sa mohol tento interaktívny program uskutočniť.

             

          • Siedmaci spoznávajú Slovensko

          • V dňoch 23.-24.mája sa naši siedmaci zúčastnili výletu do Nitry a okolia. Začali spoznávaním vedy v Planetáriu v Žiari nad Hronom, kde skúmali záhady vesmíru, pozorovali slnečné škvrny a erupcie Slnka a dokonca určovali čas na slnečných hodinách na streche budovy. Potom sa presunuli do Topoľčianok, kde na nich dýchla história v podobe prehliadky kaštieľa, ale sa aj oboznámili s chovom ušľachtilých koní v Žrebčíne a voľnom chove zubrov v Zubrej obore.

            Po presune do Nitry boli žiaci ubytovaní v Misijnej spoločnosti verbistov na Kalvárii, ktorá tento rok oslavuje 100.výročie pôsobenia na Slovensku. Pri tej príležitosti si prezreli Misijné múzeum, kde žiaci videli spôsoby života domorodých obyvateľov  tých krajín, kde misionári pôsobia. Nakoniec si pripomenuli históriu Veľkej Moravy, nášho prvého písma a vierozvestcov Konštantína a Metoda pri návšteve Nitrianskeho hradu. Dokonca videli unikátne a dobre strážené nitrianske klenoty v podobe vzácnych bohoslužobných predmetov. Žiaci sa vrátili plní zážitkov z dvojdňového spoločne stráveného času a už teraz sa tešia, ktoré kúty Slovenska budú spoznávať o rok. 

            Triedne učiteľky: Ing.Magdaléna Maslaňáková, Mgr.Erika Kureková 

          • Nechávame priestor talentovaným

          • Naši šikovní talentovaní žiaci dostali priestor, aby sa prejavili a ukázali svoj talent. Starú stoličku, ktorá už bola vyhodená a podarilo sa mi ju zachrániť, premenili skutočne na skvost, ktorí zdobí našu chodbu. Ďakujeme Ninke Ganobčíkovej, Laure Ganobjakovej a Petrovi Miškovčíkovi, ktorí ukázali niečo zo seba. Tešíme sa z vášho krásneho dielka ;) 

            Ich tvorenie ďalej pokračuje. Tešíme sa na to, keď Vám predstavíme ďalšie ich práce ;)

            Mgr. Mária Čierna

          • Atletika - umiestnenie na okresnom kole

          • Dňa 19. mája sa naši starší žiaci zúčastnili okresného kola v atletike. Žiaci súťažili v 7. disciplínach: štafeta 4x60m,hod kriketovou loptičkou, vrh guľou, skok do výšky, skok do diaľky, 60m a 800m.

            Ako družstvo sme v konkurencii 15 škôl obsadili 8. miesto. V individuálnych disciplínach obsadil Timotej Kopta 2. miesto v skoku do diaľky. Tadeáš Nevedel bol 3. v hode kriketkou a 4. vo vrhu guľou. Kristián Stašák skončil v skoku do diaľky 6. a v behu na 60m na 5. mieste.

            Školu reprezentovali Adam Pisarčík, Timotej Kopta, Dávid Joštiak, Kristián Stašák, Tadeáš Nevedel, Michal Macko.

            Mgr. Michal Kumor

          • Regionálne kolo súťaže Štúrov Zvolen 2023

          • 36.ročník celoslovenskej súťaže v rétorike ( umení prednesu) pokračovalo regionálnym kolom. Zúčastnili sa ho víťazi zo škôl oravského regiónu. Našu školu reprezentovali v I. kategórii  Andrea Kocúrová (6.a) a v II. Kategórii Peter Miškovčík (9.A). V I. kategórii išlo o reprodukciu príbehu a jeho ukončenie.

            Súťaž v II. kategórii bola dvojkolová- najskôr súťažiaci predniesli svoju vopred pripravenú úvahu, potom si vylosovali ďalšiu tému. Pri súťaži rozhodovalo, akým spôsobom prednesú súťažiaci svoje témy, ako zaujmú obsahom i spracovaním tém.

            Andrea Kocúrová získala v tejto regionálnej súťaži Čestné uznanie v I. kategórii. Blahoželáme.

            Mgr. Róbert Repka

          • Dejepisná exkurzia – Židovský cintorín

          • Že na dejepise nemusí byť nuda a učenie sa dá prepojiť so životom sa 23.5.2023 presvedčili aj žiaci 9.B triedy. Cieľom dejepisnej exkurzie bola nielen návšteva Židovského cintorína, ale aj oboznámenie sa s históriou mesta, s dejinami židovskej náboženskej obce v Námestove. Cez osudy židovských rodín sme si priblížili holokaust na Orave. Žiaci sa dozvedeli o židovskej synagóge, čo sú kamene zmiznutých a aký bol dopad norimberských zákonov na židov  Námestove.

            Prehliadka židovského cintorína bola bodkou nášho spoločného putovania za históriou. Prezreli sme si pamätník vo forme symbolických náhrobkov a pripomenuli sme si pamätný 9. september, Deň obetí holokaustu a rasového násilia. Deviatakom sa páčil spoločne strávený čas a uvedomili si, že nevšímavosť, mlčanie, pasivita väčšiny dopomohli k tomu, čo by už nikdy nemal nikto zažiť – prenasledovanie a zabíjanie nevinných.

            Mgr. Mária Majzelová

          • Jazyková súťaž

          • Dňa 16.05. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo anglickej a nemeckej jazykovej súťaže.

            Žiaci odprezentovali svoje projekty v cudzom jazyku na danú tému. Cieľom projektov je ukázať svoje nadobudnuté znalosti a schopnosti v cudzom jazyku. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, ako jednotlivec alebo skupina za svoj ročník.

            Tento rok boli projekty veľmi nápadité a na vysokej úrovni.

            Ocenení žiaci sú:

            ANJ

            Marianna Rydzoňová 3.roč.

            Jakub Balcerčík 4.roč.

            Anabela Somsedíková/Nela Vnenčáková 4.roč.

            Lívia Namislovská 5.roč.

            Ema Kureková 5.roč.

            Ema Kapičáková/Martina Sameliaková 5.roč.

            Ester Stopjaková 6.roč.

            Filip Vajdečka/Viliam Rak 6.roč.

            Vanesa Gudjončíková 7.roč.

            Sára Šefčíková/Mária Stopjaková 7.roč.

            Júlia Resutíková 8.roč.

            Daniela Pisarčíková/Bianka Pekarčíková 8.roč.

            Nina Ganobčíková 9.roč.

            Roman Resutík/Lenka Šimurdová 9roč.

            NEJ

            Soňa Krúpová 6.roč.

            Nina Kocúrová 7.roč.

            Vanesa Ruľáková 8.roč.

            Nina Ganobčíková 9.roč.

            Projekty 3.-6.roč. budú odoslané na okresné kolo do Námestova.

            Všetkým žiakom srdečne gratulujeme.

            Mgr. Eva Namislovská

          • Hasičské súťaže - vyhodnotenie

          • Dobrovoľná požiarna ochrana SR a Republiková komisia mládeže DPO SR vyhlasujú každoročne celoslovenskú súťaž vo výtvarnom a literárnom prejave pre deti materských,základných a stredných škôl.Tento rok sa jej zúčastnili aj deti z našej obce.Téma súťaže bola v literárnom prejave - "Hasičské súťaže" a vo výtvarnom prejave - "Hasič pretekár".

            Do súťaže sa zapojilo 44 detí zo Základnej školy,24 detí z Materskej školy a jedna stredoškoláčka,celkom 69 detí.

            Deti za pomoci učiteľov si dali na prácach záležať a tak výbor DHZ Oravské Veselé mal veľmi náročnú úlohu, vybrať z množstva prác tie Naj. Výbor vyhodnotil tri víťazné práce z každej kategórie, ktoré sme odoslali na Územnú organizáciu DPO SR v Dolnom Kubíne.

            Do okresného kola postúpili:

            Vo výtvarnej súťaži v kategórii - materské školy:

            Dorota Matušáková,Karolína Švecová,Sofia Pekarčíková

            v kategórii - I. stupeň základných škôl (1. - 4. ročník)

            Lucia Gabrielová 3.B, Viktória Janotková 4.A, Jozef Rejduga 2.B

            v kategórii - II. stupeň základných škôl ( 5. - 9. ročník)

            Nina Ganobčíková 9.A, Svetlana Staníková 8.B, Júlia Resutíková 8.A

            V literárnej súťaži v kategórii 3-4 ročník

            Andrea Sochuliaková

            v kategórii Študenti gymnázií,stredných škôl,odborných učilíšť

            Romana Kvasničáková

            Komisia v Dolnom Kubíne opät vybrala najkrajšie práce a tie postúpili na celoslovenské kolo.

            Naši žiaci dosiahli tieto umiestnenia:

            Vo výtvarnej súťaži:

            v kategórii materské školy - 3.miesto Dorota Matušáková.

            ZŠ a MŠ Oravské Veselé - II. stupeň základných škôl ( 5. - 9. ročník) - 1.miesto Nina Ganobčíková ZŠ a MŠ Oravské Veselé

            V literárnej súťaži v kategórii

            3-4 ročník - 1.miesto Andrea Sochuliaková ZŠ a MŠ Oravské Veselé

            Tieto práce postúpili na celoslovenské kolo!!

            Výbor DHZ Oravské Veselé Ďakuje za pomoc a trpezlivosť učitelom a rodičom,ktorí deťom pomáhali pri tvorbe a samozrejme aj deťom za účasť a držíme palce tým ktorí postúpili na Celoslovenské kolo.

            Tešíme sa z pekných výsledkov a o konečnom poradí budeme neskôr informovať.

            Správu spracoval
            p. Peter Mareništiak