• Hviezdoslavov Kubín - školské kolo - I. stupeň ZŠ

          • Dňa 15.2.2023 na našej škole ako každoročne prebehlo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Je to súťaž, v ktorej žiaci ukážu svoje schopnosti v prednese poézie a prózy. 

            V kategórii ročníkov 2.-4.roč. bolo prihlásených 22 žiakov ( 8 za 2.ročník ,8 za 3.ročník,4 za štvrtý ročník). Žiaci boli hodnotení za samotný prednes aj výber ukážky.

            Umiestnenie bolo nasledovné:

            Próza:

            1.miesto Lucia Gabrielová, 3.B
            2.miesto Tímea Tatarková, 3.B
            3.miesto Nela Jankolová, 3.A

            Poézia:

            1.miesto Yvonne SAMELIAKOVÁ, 3.A
            2.miesto Laura Pindiaková,3.B
            3.miesto Eliška Joštiaková, 3.A

            Mgr. Gabriela Klusová

          • Biologická olympiáda Kat. E - školské kolo

          • Dňa 17.02. 2023 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády kat.E - Poznaj a chráň, ktorého sa zúčastnilo 17 žiakov našej školy. Na okresné kolo postupujú najúspešnejší žiaci:

            Odbor Botanika:  1. miesto Tobias VNENK  6.B
            Odbor Zoológia:  1.miesto Karolína Kumorová  8.B, 2. miesto Klára Kumorová  5.A

            Blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom a postupujúcim žiakom, želáme veľa šťastia na okresnom kole 13.4.2023 v Námestove.

            Vyučujúci BIO

          • Dejepisná olympiáda - okresné kolo

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády sa nieslo v duchu vedy a techniky. Žiaci sa stretli s novými informáciami, ktoré boli veľkým obohatením , ale zároveň veľmi náročná téma. Napriek tomu sa žiakovi Timotejovi Koptovi z 9.A triedy podarilo obsadiť krásne 3. miesto, čím urobil radosť sebe, svojej triede, pani učiteľke Majzelovej, ktorá ho pripravovala i celej škole.Gratulujeme.

          • Olympiáda z Anglického jazyka - okresné kolo

          • Dňa 19.1.2023 sa v Námestove konalo okresné kolo olympiády z anglického jazyka, na ktorom sa zúčastnili aj dvaja žiaci z našej školy – Oliver Štrauz z 8.A a Matej Kozoň zo 7.B . Chlapcom sa podarilo aj medzi silnou konkurenciou, byť úspešnými riešiteľmi, pričom Matej Kozoň sa umiestnil na peknom 2. mieste. Od prvého miesta ho delilo len zopár desatinných bodov.

            Obom chlapcom gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Eva Namislovská

          • EXPERT geniality show

          • EXPERT geniality show je celoslovenská vedomostná súťaž. Jej poslaním je vzbudzovať u žiakov hlbší záujem o rôzne oblasti ľudského poznania a motivovať ich k ďalšiemu vzdelávaniu, umožniť žiakom súťažnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi iných škôl.

            Titul  TOP EXPERT získal Filip Vajdečka zo 6.A,  ktorý sa zaradil  celoslovensky medzi 25% najlepších súťažiacich. Gratulujeme.

            Súťaž EXPERT spočíva vo vypracovaní testu z dvoch súťažných tém. Témy ponúkané v školskom roku 2022/2023 boli: Od Dunaja k Tatrám, Svetobežník, Mozgolamy, DO you speak English?, Tajomstvá prírody a Góly, body, sekundy. Na vypracovanie otázok mali súťažiaci 60 minút čistého času.

            30.11.2022 sa aj naši žiaci 5.-9.ročníka zúčastnili súťaže EXPERT geniality show, všetci zúčastnení získali účastnický diplom a pero.

            Štartovné pre všetkých súťažiacich bolo uhradené z Občianskeho združenia Pre školu - Spolu.

          • Vybíjaná - Okresné kolo

          • Dňa 16.2.2023  sa naše mladšie žiacky zúčastnili okresného kola vo vybíjanej v Rabči. Po výborných výkonoch sme porazili Hruštín a Slnečnú Námestovo, tesne sme prehrali s Novoťou a Rabčou. Skončili sme na peknom 3. mieste. Blahoželáme!

          • IQ TESTOVANIE

          • Naša škola spolupracuje s organizáciou MENSA Slovensko od roku 2021. V rámci tejto spolupráce sme dnes 17.2.2023 mali  možnosť otestovať IQ  žiakov z našej školy, ktorí sa prihlásili  na IQ testovania na dobrovoľnej báze. Testovania sa zúčastnilo 25 žiakov MŠ, ZŠ a prebehlo pod vedením p.Tamary Babjákovej – psychologičky a koordinátorky našej spolupráce s MENSOU.

            Žiaci boli rozdelení do štyroch skupín: 5-7 rokov, 7-9 rokov, 10-13 rokov, 14 rokov + . Každá veková kategória mala inú náročnosť a inú časovú dotáciu (30-45 minút).

            Testovanie organizuje MENSA Slovensko prostredníctvom medzinárodne uznávaného štandardizovaného testu pod dohľadom psychológa MENSY.

            Pri žiakoch vo veku 14+ išlo o klasický IQ test, kde výsledkom bude konkrétna výška IQ. V prípade priaznivého výsledku vie tento test žiak použiť v budúcnosti pri prijímaní na VŠ, pri hľadaní zamestnania alebo pre členstvo v MENSE Slovensko.

            Pri žiakoch vo veku do 13 rokov išlo o screeningovy test,  rodič sa dozvie pásmo  intelektu, v ktorom sa dieťa aktuálne nachádza (napr. IQ 90-105, 105-110, IQ 110-120, IQ nad 120 ...).

            Informácia o výške IQ žiaka je striktne len medzi  MENSOU a rodičom.

            Najmladší účastníci mali 5 rokov, zvládli to skvele.

            MENSA Slovensko je nezisková organizácia združujúca intelektovo nadaných ľudí s IQ nad 130 (približne 2% populácie). Do spolupráce sme sa zapojili, aby sme mohli podchytiť a rozvíjať potenciál a nadanie našich žiakov. Uvedomujeme si, že aj táto špecifická skupina žiakov má špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby a my budeme radi, ak im budeme môcť pomáhať v ich napĺňaní.

            Ďakujeme všetkým odvážnym zúčastneným, odniesli sme si spoločne nové zážitky a skúsenosti.

          • Školský karneval

          • Fašiangy sú už tradične časom plesov, zábav a karnevalov. Karneval nechýbal ani na našej základnej škole. Konal sa 17. 2. 2023. V tento deň prebiehalo vyučovanie v maskách. Žiaci 2. stupňa si tematický karneval užili v triede s triednymi vyučujúcimi. Niektoré triedy si naozaj na téme dali záležať.

            Žiaci 1. stupňa sa previedli v originálnych maskách. Do školy zavítali rôzne rozprávkové bytosti – ježibaby, víly, princezné, ale aj kovboji, šašovia, vojaci a veľa iných masiek s rozžiarenými očkami. Snažili sa zaujať nielen farebnosťou, ale aj originálnosťou. Najkrajšie a najoriginálnejšie masky boli odmenené peknými cenami. 

            Naše pani kuchárky všetkým žiakom napiekli výborné šišky. Počas veľkej prestávky si  všetci žiaci pochutnali na výborných fašiangových šiškách a chutnom čaji.

            Aj vďaka rodičom, ktorí sa postarali o nádherné masky svojich ratolestí sme všetci prežili jedno čarovné dopoludnie plné radosti. 

            Ďakujeme ZRPŠ za ceny a sladkú dobrotu pre každého žiaka, ktoré napiekli naše pani kuchárky,  za čo im veľmi pekne ďakujeme!

            O rok sa tešíme opäť! 

          • CHEMICKÁ OLYMPIÁDA – školské kolo

          • Dňa 9. 2. 2023  sa konalo školské kolo 59. ročníka chemickej olympiády kategórie D. ​​​​​​​​​​​​​​

            Test pozostával z 3 častí – názvoslovie, teoretické úlohy na tému železo a chemické výpočty.

            V tejto súťaži si mohli žiaci 9. ročníka porovnať svoje vedomosti z chémie. Tešíme sa, že žiaci aj tento rok prejavili záujem o chémiu a prírodné vedy.

            VÝSLEDKY:

            1. miesto: Júlia Kleinová 9.A

            2. miesto: Peter Miškovčík 9.A a Roman Resutík 9.B

            3. miesto: Maroš Stopjak 9.B a Timotej Kopta 9.A                

            Srdečne blahoželáme a postupujúcim želáme veľa úspechov v okresnom kole, ktoré sa uskutoční 30. 3. 2023.

            PaedDr. Eva Kapičáková

          • Lyžiarsky výcvik so skvelými zážitkami

          • V dňoch 6. – 10. februára 2023 sa uskutočnil lyžiarsky výcvik, ktorého sa zúčastnili žiaci 8. ročníka. Lyžiarsky výcvik sa uskutočnil na lyžiarskom vleku v Oravskom Veselom s veľmi dobrými lyžiarskymi podmienkami, za ktoré ďakujeme vedeniu obce.

            Lyžiarsky výcvik sa uskutočnil pod vedením inštruktorov: Mgr. Michal Kumor, Mgr. Ľuboš Volček, Mgr. Zuzana Šurínová a Mgr. Eva Namislovská. Žiaci si okrem lyžiarskych vedomostí a zručnosti odniesli domov aj množstvo skvelých zážitkov. Okrem lyžiarskeho výcviku sa žiaci venovali spoločným aktivitám, ktoré sa organizovali v spolupráci s inštruktormi. 

            Posledný deň  lyžiarskeho výcviku sa uskutočnili preteky. Traja najlepší lyžiari a tri najlepšie lyžiarky získali medailu, sladkosť a prvé miesto vecnú cenu.

            VYHODNOTENIE: 

            1. miesto - Jakub Rydzoň, Diana Šubjaková

            2. mietso - Tobiáš Jurčák, Marianna Kormančíková

            3. miesto - Róbert Švec, Alica Pisarčíková

            Odmenení boli všetci žiaci, získali certifikát a sladkú odmenu od pána starostu Ing. Albína Maslaňáka. Najkrajšou odmenou pre zúčastnených žiakov lyžiarskeho výcviku bolo prekvapenie od pána starostu - "Lyžovačka pokračuje aj v pondelok 13.2.2023"

            Ďakujeme Reštaurácii Gól za vynikajúce stravovanie počas lyžiarskeho výcviku a za prekvapenie v podobe poukážky "Wellnes day" pre každého žiaka. 

            Na záver by sme chceli vyzdvihnúť zodpovedný prístup a vzorné správanie žiakov 8.A a 8.B triedy.  

             

          • Výsledky súťaže VŠETKOVEDKO

          • 30.11.2022 sa konal ďalší ročník súťaže Všetkovedko. Z našej školy sa do nej zapojilo 16 žiakov z ročníkov 2-4. Súťažilo sa o "najmúdrejšieho medzi najbystrejšími". Súťaž je zameraná na zistenie všeobecných vedomostí u detí získaných v škole a z bežného života.

            V tomto ročníku sa zadarilo 3 našim žiakom, ktorí sa stali úspešnými riešiteľmi.

            YVONNE SAMELIAKOVÁ, 3.A

            ADAM VAJDEČKA, 3.A

            JAKUB BALCERČÍK, 4.A

            Srdečne blahoželáme a tešíme sa z úspechu.

            Mgr. Gabriela Klusová

          • Snežní stavitelia zo 7.B

          • Keďže nám pani Zima dopriala poriadnu snehovú nádielku, žiaci 7.B triedy sa na triednickej hodine rozhodli v skupinách vytvoriť snežné stavby a iné nápady zo snehu. Najskôr vytvorili snežné motýle a potom už pracovali ako usilovní stavbári na svojom snežnom projekte. Podarilo sa im vyrobiť 2 snežné hrady , ktoré nazvali Pricess-hrad (dievčenský) a Zámorská pevnosť (chlapčenský hrad). Hrady mali aj vodné priekopy, mosty a vežičky. Iní žiaci vytvorili snežné kreslo pre všetkých Eskimákov a aj ho vyskúšali a dievčatá vytvorili aj hru: Snežnú škôlku, ktorú si aj skákaním vyskúšali. Hoci sa snežné stavby časom rozsypú, určite sa nerozplynie radosť zo zimy, z vytvorených diel a veselá nálada z hry so snehom.

            Mgr. Erika Kureková a žiaci 7.B

          • YPSILON – Slovina je hra

          • Dňa 24.11.2022 sa do tejto súťaže zapojilo 30 žiakov z našej školy z 1.-9.r. Súťažilo sa v deviatich kategóriách, na vyriešenie úloh mali žiaci 45 minút. Úspešnosť žiakov v tejto súťaži bola 63%-100%.

            Naši najlepší žiaci: 100%
            Marianka Rydzoňová  
            Marko Mušák               
            Andrea Sochuliaková 

            Občianske združenie Pre školu – SPOLU hradilo časť účastníckeho poplatku tejto súťaže.

            Ypsilon – slovina je hra, je zábavná súťaž pre žiakov základných škôl, v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov a skúšok. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu a ukázať im, že slovina je hra.

            Súťažné interaktívne testy rozvíjajú žiacku originalitu, tvorivosť a aktívne myslenie žiakov, podnecujú ich flexibilitu.

          • Zhrnutie: I. polrok 2022/2023

          • Milí žiaci!

            Škola je priestor, kde sa formujú a odhaľujú talenty, ale aj slabé stránky každého žiaka.

            Dnes je čas polročného hodnotenia, a preto si nezabudnime pripomenúť, že každý z nás je jedinečnou kombináciou darov aj slabín.  Nech je Váš  výpis známok nielen súborom čísel, ale aj povzbudením, motiváciou a zrkadlom rozmanitosti darov a talentov.  A nech už je ten  Váš  výpis známok akýkoľvek, skúste milí žiaci zistiť v spolupráci s vyučujúcimi, v čom tkvie  Váš dar či talent. Možno je to niečo, čo sa v kolónkach výpisu známok  nenachádza.

            V súčasnosti našu školu navštevuje 341 žiakov. 

            1. Stupeň: 153 žiakov
            2. Stupeň: 188 žiakov

            Prospelo s vyznamenaním -   203 žiakov  t.j. 60 % žiakov,

            1. Stupeň: 129 žiakov t.j. 84 %   
            2. Stupeň:   74 žiakov t.j. 39 %

            Prospelo veľmi dobre - 102 žiakov, t.j. 30  %

            1. Stupeň: 21 žiakov t.j. 14 %   
            2. Stupeň:  81 žiakov t.j. 44 %

            Prospelo -   40 žiakov, t.j. 12 % 

            1. Stupeň: 1 žiak t.j. 0,7 %   
            2. Stupeň:   39 žiakov t.j. 21 %

            V škole máme výborných žiakov, ktorí boli ocenení pochvalou - za výborný prospech, správanie, dochádzku, reprezentáciu školy, prácu v žiackom parlamente, zberovú činnosť a za iné činnosti v triede.

            Pochvaly triednym učiteľom: 106 žiakov

            Pochvala  triedneho učiteľa na I.st. 56 žiakov

            Pochvala  triedneho učiteľa na II.st. 50 žiakov

             

            Pochvala riaditeľky školy:

            Úspešní riešitelia školských i okresných predmetových súťaží. Vzorné správanie a výborný prospech.

            Filip Vajdečka - 6.A

            Matej Kozoň - 7.B

            Máme aj žiakov, ktorí dosahujú menej uspokojivé výsledky v štúdiu, sú spôsobené nezodpovedným prístupom k plneniu si vyučovacích povinností, nepozornosťou, nedbalosťou, vyrušovaním na hodinách a lajdáctvom.

            Disciplinárne opatrenie:

            Napomenutie od triedneho učiteľa: 14 žiakov

            Pokarhanie od triedneho učiteľa: 10 žiakov

            Pokarhanie od riaditeľky školy: 2 žiaci

                               Vedenie školy

          • Príležitosť pre dievčatá - programovanie

          • Ak ťa zaujíma programovanie, túžiš si vytvoriť vlastnú Roblox hru alebo Scratch hru, alebo sa naučiť niečo nové zo sveta technológií, pozri si na nasledujúcom linku zoznam online podujatí, kde sa to môžeš naučiť bezplatne (oraganizuje  Aj Ty v IT - občianske združenie)

            Link na prihlásenie: Viac informácií dostanete na hod. INF od p.uč. Ing. Janky Slameníkovej

          • Víťazky obvodného kola vo vybíjanej

          • 26. januára 2023 sa naše mladšie žiacky zúčastnili obvodného kola vo vybíjanej v Mútnom. Turnaj sme vyhrali a postúpili do okresného kola.

            1. miesto -  Oravské Veselé
            2. miesto - Mútne
            3. miesto -  Oravská Jasenica

            Našim dievčatám držíme palce!

            Mgr. Michal Kumor

          • VIANOČNÝ BENEFIČNÝ KONCERT - VLOČKA NÁDEJE

          • Ďakujeme všetkým dobrým ľuďom, vďaka ktorým sa mohol Vianočný benefičný koncert uskutočniť. Ďakujeme darcom, naším žiakom a skvelým kolegom, ktorí dnes nechali na javisku srdce. 

            Ďakujeme rodinke Chovančákovej za to, že nám dovolili nahliadnuť do ich súkromia, a podelili sa s nami so svojimi radosťami, ale aj starosťami.

            Ďakujeme Vám za živý príklad lásky, viery, pokory a trpezlivosti vo Vašej nie ľahkej životnej situácii. 

            Milá rodinka, z celého srdca Vám želáme pevné zdravie a Božie požehnanie.

            Účinkujúci:

            Žiaci ZŠ s MŠ Oravské Veselé pod vedením vyučujúcich
            Folklórny krúžok pod vedením Mgr. Mariany Stopjakovej a Mgr. Zuzany Šurínovej
            Tanečný krúžok pod vedením Mgr. Ivety Mydlárovej
            ZUŠ - Ignáca Kolčáka v Námestove
            Helizuš pod vedením  p. učiteľa PaedDr. Petra Kozoňa
            Tanečný odbor - pod vedením p. učiteľky Eugénie Labjakovej

            Scenár Vločky nádeje: Laura Stopjaková
            Ozvučenie: Mgr. Art Peter Cigaňák
            Hudobný doprovod: PaedDr. Eva Kapičáková Dis.art.
            Moderátori: Mgr. Zuzana Šurínová, Ivan Patron
            Výzdoba: Mária Dobrovoľná Janotková, Katarína Tatarková
            Video /Foto - Sestrenek Pavol

            V spolupráci s Obecným úradom a Farským úradom Oravské Veselé

            Vedenie školy

          • PRÍBEH HUDBY

          • Na hodinách hudobnej výchovy sa naši žiaci pod vedením p.uč. Kapičákovej zapojili do online koncertu Príbeh hudby - slovenská hudba, čím sme sa spolu podieľali na vytvorení slovenského rekordu - najviac účinkujícich na koncerte. Žiakom sa tento netradičný koncert páčil. Koncom decembra prišiel na školu účastnícky diplom. 

          • Vrchnáky putujú na dobrý účel...

          • Tešíme sa, že môžeme niekomu pomôcť, ale zaroveň zvyšovať uvedomovanie si, že nie všetko patrí do koša. Ak venujeme pozornosť čo i len malému kúsku, a je nás viac, tak je z toho nakoniec , veľká kopa niečoho, čo môže byť užitočné aj naďalej.

            Podarilo sa! Naše srdce s vrchnáčikmi sa naplnilo. Spolu s vami sme vyzbierali 3 plné vrecia, ktoré sme poslali do Sihelného na kúpu nového mechanického vozíka pre Maťa. Ďakujeme a dúfame, že čoskoro ho opäť naplníme. Ďakujeme!

            Mgr. Veronika Kureková